Ga naar pagina inhoud

Financiering in de scale-up fase

Financier jouw scale-up met meer impact

Je bedrijf heeft de eerste jaren overleefd en heeft een stabiel businessmodel. Je hebt succesvol een product of dienst gelanceerd en bent toe aan de volgende stap. Of je nu wilt opschalen of nieuwe markten wilt betreden, hier is vrijwel altijd een investering voor nodig.

Dit staat ook wel bekend als “seed money”, “seed investment”, “seed capital” of simpelweg startkapitaal. Hoe je het ook wil noemen, veel belangrijker is de vraag: hoe kun je dit het beste aanpakken? Bekijk de mogelijkheden hieronder.

Financieringsmogelijkheden voor scale-ups

Venture filantropy

Stichting DOEN helpt mensen die bereid zijn risico’s te nemen om ideeën te realiseren die de wereld ten goede veranderen.

DRK Foundation ondersteunt vooroplopers die zich inzetten voor een groene, sociale en creatieve samenleving.

WeShare ondersteunt sociale ondernemers en studenten die de SDG’s van de VN willen behalen en positieve verandering willen bewerkstelligen.

Venture capital

Er zijn veel Seed Capital-fondsen, die elk hun investeringen specialiseren in bijvoorbeeld gezondheidszorg, impact, IT of transport.

Via het startkapitaalfonds van de Nederlandse overheid kan elke techstarter een financiering tussen de € 50.000 en € 500.000 krijgen.

Future Food Fund verstrekt startkapitaal voor tech-startups die zich bezighouden met voedsel en landbouw.

Unknown Group richt zich op een leefbare toekomst in 2050 en ondersteunt startende ondernemers die daaraan bijdragen.

4Impact ondersteunt ambitieuze tech4good-ondernemers die werken aan de transitie naar een duurzame wereld.

Shaping Impact Group verstrekt groeikapitaal aan vooruitstrevende sociale ondernemingen die bouwen aan een betere toekomst voor mens en milieu.

PYMWYMIC is een creatief netwerk voor impact investeerders. Deze wereldwijde beweging heeft tot doel kapitaal te verschuiven naar een positieve impact.

Goodwell Investments ondersteunt bedrijven die essentiële goederen en diensten leveren aan achtergestelde bevolkingsgroepen, waardoor hun gemeenschappen meer economische inclusie krijgen.

Polestar Capital financiert wat essentieel is om positieve klimaatactie te versnellen.

DOEN Participaties ondersteunt startende duurzame of sociale ondernemers met een positieve impact op de maatschappij.

Invest International investeert in Nederlandse oplossingen voor mondiale uitdagingen.

IQ Capital is een fonds voor investeringen in innovatieve bedrijven, van startups tot scale-ups en het volwassen MKB in Zuid-Holland.

Energiiq is een fonds voor het financieren van de commercialisatie van bewezen energie-innovaties die leiden tot CO2-reductie.

Innovatiekrediet

Het Innovatiekrediet is een overheidsfinanciering (van RVO) ter ondersteuning van de ontwikkeling van innovatieve technologie met marktperspectief.

Microkrediet

Via Qredits kun je microkrediet tot € 25.000 aanvragen. Qredit is een onafhankelijke en particuliere geldschieter, speciaal voor ondernemers.

Er zijn ook enkele interessante seed-financieringsplatforms. Zowel Get Funded als Uniiq hebben uitgebreide mogelijkheden om fondsen aan te vragen.

Tip: R&D belastingvermindering

De WBSO fiscale regeling voor R&D is bedoeld om ondernemers een stimulans te geven om in onderzoek te investeren. Met de WBSO kunnen bedrijven de loonkosten voor R&D -kosten en -uitgaven verlagen, zoals prototypen of onderzoeksapparatuur. Je kunt het belastingvoordeel in uw belastingaangifte aftrekken van de Belastingdienst.

Waar kan ImpactCity nog meer mee helpen?