Ga naar pagina inhoud

Financiering in de scale-up fase

Financier jouw scale-up met meer impact

Je bedrijf heeft de eerste jaren overleefd en heeft een stabiel business model. Je bent erin geslaagd om een product of dienst op de markt te brengen en klaar voor de volgende stap. Of je nu wil opschalen of je nieuwe markten wil betreden, vrijwel altijd is hier een investering voor nodig.

Dit staat bekend als “seed money”, “seed investment”, “seed capital” of in het Nederlands simpelweg startkapitaal. Hoe je het ook noemen wil, veel belangrijker is natuurlijk de vraag: wat is de beste manier om dit aan te pakken? Bekijk de mogelijkheden hieronder.

Financieringsmogelijkheden voor scale-ups

Venture filantropie

Stichting DOEN helpt mensen die bereid zijn risico’s te nemen om ideeën die de wereld in positieve zin veranderen te realiseren.

DRK Foundation ondersteunt voorlopers die zich inzetten voor een groene, sociale en creatieve samenleving.

WeShare ondersteunt sociale ondernemers en studenten die de SDG’s van de VN willen bereiken en positieve verandering willen brengen.

Venture capital

Er is een groot aantal Seed Capital fondsen, stuk voor stuk gespecialiseerd in investeringen in een bepaald vakgebied zoals gezondheidszorg, impact, ICT of transport.

Via het seed capital fonds van de Nederlandse overheid kan elke tech starter financiering ontvangen tussen € 50.000 en € 500.000.

Future Food Fund biedt startkapitaal voor tech startups die zich bezighouden met voedsel en agricultuur.

Unknown Group richt zich op een leefbare toekomst in 2050 en ondersteunt startende ondernemers die hieraan bijdragen.

4Impact steunt ambiteuze tech4good ondernemers die werken aan de transitie naar een duurzame wereld.

Shaping Impact Group biedt groeikapitaal aan vooruitstrevende sociale ondernemingen die bouwen aan een betere toekomst voor mens en milieu.

PYMWYMIC is een creatief netwerk voor impactbeleggers. Deze wereldwijde beweging heeft tot doel kapitaal te verschuiven naar een positieve impact.

Innovatiekrediet

Het Innovatiekrediet is een overheidsfinanciering (RVO) om de ontwikkeling van vernieuwende technologie met marktperspectief te ondersteunen.

Microkrediet

Je kunt een microkrediet tot € 25.000 aanvragen via Qredits. Qredit is een onafhankelijke en private kredietverstrekker speciaal voor ondernemers.

Er zijn ook enkele interessante seed-funding platformen. Zowel Get Funded als Uniiq hebben uitgebreide mogelijkheden om fondsen aan te vragen.

Tip: R&D belastingvermindering

De WBSO fiscale regeling voor R&D is bedoeld om ondernemers een stimulans te geven om in onderzoek te investeren. Met de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) kunnen bedrijven de loonkosten voor R&D en andere R&D uitgaven verlagen, zoals het maken van prototypen of het aankopen van onderzoeksapparatuur. Je kunt deze kosten in de belastingaangifte aftrekken van de Belastingdienst.

Wat kan ImpactCity nog meer betekenen?