Ga naar pagina inhoud

Financiering in de startup fase

Groeigeld ophalen voor jouw startende bedrijf

Je hebt een eerste investering nodig om je impact onderneming op gang te helpen, dit noem je pre-seed funding.

Er zijn verschillende interessante financieringsopties in de startup fase.

Financieringsmogelijkheden voor startups

Bootstrapping: eigen geld inleggen

De meeste startende ondernemers maken gebruik van eigen geld om hun onderneming op gang te helpen. Dit wordt ook wel bootstrapping genoemd, wat letterlijk staat voor het “strak aantrekken van de laars”. In het Nederlands is deze uitdrukking beter bekend als “de broekriem aanhalen”. Hiermee wordt in deze context bedoeld dat er zuinig geleefd wordt, inkomsten worden dus ook niet uitgekeerd en direct geïnvesteerd in de startende onderneming.

Investeerders vinden het vaak belangrijk dat de ondernemer zelf ook geld geïnvesteerd heeft in het bedrijf, omdat dit iets kan zeggen over de betrokkenheid en ambitie van de ondernemer.

Bootstrapping eigen geld inleggen voor je startup

Familie en vrienden

Een gift of lening van mensen uit je eigen netwerk kan een snelle, gemakkelijke en goedkope oplossing zijn. Zorg dat de Belastingdienst het verschil ziet tussen een lening en een geschenk van een familielid. Soms krijgen degenen die geld investeren een aandeel in je bedrijf in ruil. Leg de afspraken goed vast. 

Ook hier geldt dat investeerders het veelal als een goed teken zien als de familie en/of vrienden van de ondernemer geld hebben geïnvesteerd in het bedrijf.

Prijzengeld

Meedoen aan startup competities kan lucratief zijn. Deze programma’s richten zich op het helpen van startende ondernemers, met bijvoorbeeld netwerkmogelijkheden, een mentorennetwerk en prijzen voor de winnende startups.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Donaties

Sommige impact startups komen in aanmerking voor een donatie van een goed doel. Voorbeelden van organisaties waar je een donatie van kunt krijgen zijn:

Subsidies

Er zijn steeds meer lokale, nationale en internationale subsidies voor impact startups.

Meer weten? Bekijk de pagina over subsidiemogelijkheden.

Vroegefasefinanciering

Een vroegfasefinanciering is een lening die de periode tussen idee en productontwikkeling overbrugt.

Veelbelovende startups kunnen een lening uit de regeling Vroegefasefinanciering ontvangen om na te gaan of hun project op te starten en te onderzoeken of hun idee een kans van slagen heeft op de markt. De lening en de daarop berekende rente moeten worden terugbetaald.

Uniiq is een fonds van € 28,8 miljoen gericht op de proof-of-concept-fase. UNIIQ helpt ondernemers in Zuid-Holland om hun unieke innovatie sneller naar de markt te brengen. Uniiq is een samenwerking van kennisinstellingen en incubators.

Incubators en accelerators

Er zijn verschillende incubators in Den Haag. Zij helpen je bedrijf groeien met trainingsfaciliteiten, toegang tot financiers en een netwerk van experts.

Wanneer je een bedrijf in Den Haag start, krijg je toegang tot de diensten van deze incubators. Soms doen ze een ook een investering in je bedrijf.

Vaak bieden incubators ook inhoudelijk programma’s aan, bedoeld om startups te helpen bij de ontwikkeling van ideeën. Deze programma’s worden ook wel accelerators genoemd.

ImpactCity Accelerator helpt ondernemers te groeien met hulp van Startupbootcamp en een mentorennetwerk.

World Startup Factory helpt ondernemers om hun bedrijf op te starten met positieve impact doelen.

Yes!Delft heeft verschillende accelerator programma’s waaronder AI, Blockchain en Social Tech in Den Haag.

Crowdfunding

Crowdfunding is een manier om door middel van een campagne geld op te halen bij een grote groep mensen. Wist je dat het Vrijheidsbeeld er ooit mee gefinancierd is? Er zijn diverse digitale platformen die crowdfunding faciliteren, waaronder platformen specifiek gericht op impact ondernemingen. Via een campagne kun je een eerste product laten financieren door de “crowd” of kun je een eerste investering of lening krijgen.

Lendahand

Oneplanetcrowd

Business angels

Business angels, ook wel angel investeerders genoemd, vormen  een belangrijke investeerder in de vroege fase. Business angels zijn vaak vermogende particulieren die hun eigen geld in een nieuw bedrijf steken.

Meer weten over business angels? Bekijk dan de pagina over dit onderwerp.

Wat kan ImpactCity nog meer betekenen?