Ga naar pagina inhoud

Haagse Social Enterprise Monitor

2021-2022

Haagse Social Enterprise Monitor 2021-2022

Haagse sociale en duurzame ondernemers ervaren nog veel knelpunten bij het vinden van passende financiering. Dat blijkt uit de Social Enterprise Monitor Den Haag 2021 – 2022. Zo geeft 41% aan gebrek te hebben aan geduldig kapitaal. Ook ervaren ondernemers gebrek aan erkenning bij banken en investeerders.

Dat is jammer, want uit datzelfde onderzoek blijkt dat sociale en duurzame ondernemingen bijdragen aan de Haagse economie: bij 80% van de ondernemingen is de omzet het afgelopen jaar gegroeid en bij 64% ook het aantal FTE.

Sociale ondernemingen willen de wereld verbeteren. Het draait niet om hun eigen onderneming, maar ze werken aan een transitie naar een impacteconomie door andere bedrijven positief te beïnvloeden. 48% van de sociaal ondernemers geeft dan ook aan actief hun kennis over innovaties te verspreiden.

Een recent voorbeeld is de Haagse onderneming Seepje, die de receptuur van haar natuurlijke allesreiniger deelt met haar concurrenten via een paginagrote advertentie in de Volkskrant om daarmee de transitie naar duurzamere was- en schoonmaakmiddelen te versnellen.

Daarnaast pleit bijna de helft van de sociale ondernemingen voor een duurzamer en socialer inkoopbeleid. En 1 op de 5 ondernemingen stuurt op het neerzetten van nieuwe standaarden en normen in de sectoren waar ze actief in zijn. Dit alles blijkt uit de Social Enterprise Monitor van 2021, het grootste jaarlijkse onderzoek naar sociale ondernemingen en de ontwikkelingen in de sector.

De Social Enterprise Monitor was dit jaar onderdeel van de European Social Enterprise Monitor (ESEM) van Euclid Network en wordt mede mogelijk gemaakt door ImpactCity.

Als één van Europa’s leidende ecosystemen voor impact ondernemers, ondersteunt ImpactCity impact ondernemers bij o.a. het vinden van financiering, huisvesting, infrastructuur, netwerk en zichtbaarheid. Wij geloven er in dat doing good en doing business succesvol samengaan.

Ben je een impact ondernemer en herken je de knelpunten uit de monitor? Kijk dan op onze homepage wat wij voor je kunnen betekenen. Zo is er op dit moment het Make Impact, Get funding programma om je te helpen bij het verkrijgen van subsidie.

Over de Social Enterprise Monitor

In bovenstaande fact sheet zie je de bevindingen uit de Social Enterprise Monitor Den Haag 2021-2022. Deze constateringen zijn gebaseerd op de antwoorden van Haagse sociale ondernemingen, als onderdeel van een landelijke en Europese vragenlijst. De landelijke Social Enterprise Monitor 2021-2022 kun je hier downloaden. In de loop van 2022 verschijnt de Europese landenvergelijking. Dit onderzoek is uitgevoerd door Social Enterprise NL, binnen het initiatief van de ESEM (European Social Enterprise Monitor), in samenwerking met ImpactCity Den Haag en Social Club.