Nieuwe energie in ImpactCity Den Haag
1 DECEMBER, 2020
Den Haag, van oudsher ’s lands belangrijkste vestigingsplaats voor energiebedrijven, transformeert zich in rap tempo tot hét centrum voor de energietransitie in Nederland. Als ImpactCity zet de gemeente Den Haag zich, in lijn met de economische visie Den Haag +2030, in voor het ontwikkelen van nieuwe energie mogelijkheden. In een serie interviews met verschillende spelers uit het impact ecosysteem van ImpactCity, worden activiteiten in Den Haag en omstreken in beeld gebracht op het gebied van nieuwe energie. Nieuwe energie en innovatie die bijdraagt aan een betere wereld.
Wat vinden experts uit het veld van Den Haag als vestigingsplek en energiestad? Lees de komende periode elke week een nieuw verhaal. Deze week: X-Systems, maker van beveiliging mobiele communicatie en Internet of Things (IoT), producent ultraveilige smartphone voor de overheid en energiesector.
X-Systems is een bedrijf met een bijzonder verhaal. Opgericht in Eindhoven in 2015 door de Brabantse broers en self-made entrepreneurs John en Marco-Alexander Meyers, verhuisde het in 2018 naar Den Haag met een ambitieuze missie: de introductie van een absoluut veilige smartphone, speciaal voor defensie, de rijksoverheid en vitale sectoren zoals de energiesector. Zoals John Meyers (36) zijn product omschrijft: “Een military-grade crypto-secure smartphone als onderdeel van een integrale communicatie-oplossing.”
Zelf een smartphone ontwikkelen? Is dat niet een heel gewaagd project voor een klein bedrijfje in Den Haag? Meyers beaamt het volmondig. “Straks is Nederland het enige land in Europa waar smartphones worden gemaakt. Nokia? Ja, maar die gebruiken Chinese technologie. Wij hebben onze technologie zelf ontwikkeld.”
Dat er een grote potentiële vraag is naar een dergelijke telefoon staat volgens Meyers buiten kijf. “Wij zijn ervan overtuigd dat mobiel en IoT een ontzettend groot probleem gaan vormen voor onze maatschappij. Als straks alle huishoudens of bestaande legacy apparaten aan slimme netwerken zijn gekoppeld, kan een storing een hele regio platleggen.”
Met name bij vitale organisaties bestaat volgens Meyers grote behoefte aan communicatiemiddelen die niet alleen veilig zijn, maar ook gebruiksvriendelijker dan de huidige systemen, zoals het C-2000 netwerk dat op dit moment wordt gebruikt. “Onze smartphone kan heel eenvoudig modulair worden gebruikt. Hetzelfde bord kan worden ingezet als tablet, computer, televisie. Je kunt het in een docking station doen, dan heb je er alleen een beeldscherm bij nodig.”
Zichtbaarheid
X-Systems heeft een eerste proof of concept ontwikkeld. “Daar is zeer positief op gereageerd,” zegt Meyers. Het bedrijf heeft daarbij dankbaar gebruik gemaakt van Europese subsidies (EFRO-subsidies) beschikbaar gesteld door het Kansen voor West programma van de vier Randstad-provincies. Meyers: “Een mooie subsidie, die ons veel zichtbaarheid heeft gegeven. Hij gaat normaal alleen naar grotere bedrijven.”
X-Systems is nu in gesprek met potentiële afnemers in Den Haag die marktintroductie mogelijk moeten maken. Dat zal volgend jaar gaan gebeuren. “Tot nu toe hebben we alleen nog maar geïnvesteerd. Volgend jaar treden we naar buiten toe. Dan moeten we een sprong gaan maken.”
Meyers benadrukt dat X-Systems zich niet zal richten op de consumentenmarkt. “Onze primaire doelgroep zijn de professionals die altijd en overal veilig moeten communiceren. Binnen de sectoren waar afluisteren en het beïnvloeden van data grote consequenties kan hebben.” De smartphone van X-Systems kan dus straks niet door iedereen worden gekocht. “We zullen nooit gaan leveren aan consumenten, alleen aan organisaties en bedrijven. Die moeten meteen melden als er een toestel kwijt is, dan maken we dat op afstand onklaar.”
Dat is ook de belangrijkste reden waarom X-Systems is verhuisd van Eindhoven naar Den Haag: om dichter bij haar klanten te zitten. “Hier zit de politiek, de overheid, de multinationals.” De gemeente Den Haag was ook zeer bereid om te helpen, vertelt Meyers. “De gemeente heeft een speciale afdeling die zich richt op de security-branche. Er gebeurt hier veel op dat gebied. Dat levert voor ons de nodige synergieën op.”
Krachtpatser
Is de productie van een smartphone al een ambitieus streven, toch houden de activiteiten van X-Systems daar nog niet mee op. Het bedrijf biedt op basis van de eigen technologie achter de smartphone een compleet palet aan beveiligingsdiensten aan. Meyers legt uit: “De smartphone is de krachtpatser. Diezelfde technologie kunnen we downgraden, dat wil zeggen, we kunnen er blokjes uithalen, die we apart kunnen aanbieden. We hoeven niet steeds een nieuw product uit te vinden.”
Zo kan X-Systems bijvoorbeeld zorgen voor de beveiliging van energiecentrales, maar biedt het bedrijf ook IoT Device Management, waarmee apparaten binnen het Internet of Things, zoals slimme koelkasten of thermostaten, kunnen worden beveiligd en veilig up-to-date worden gehouden. “Wil je echt military-grade beveiliging dan moet je de controle hebben over zowel de software als de hardware. Maar dat is niet altijd nodig. Je kunt in de meeste toepassingen ook met iets minder toe. Dat kunnen wij ook bieden.”
Toch zal dat, als het goed is, over niet al te lange tijd anders zijn, als het aan Meyers ligt. Hij steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken. “Waar het ons om gaat, is om Nederland veilig te maken. Waar we zijn over vijf jaar? Dan heeft iedereen wel van ons gehoord.”
Kom hier meer te weten over X-Systems.
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor nieuwe energie en technologie in Den Haag? Ga in gesprek met account manager Martin Hulsebosch.