Ga naar pagina inhoud

Koningin Maxima bezoekt haven van Scheveningen

20 NOVEMBER 2020
Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 18 november een werkbezoek gebracht aan scheepsreparatie- en constructiebedrijf Boeg B.V. & Boeg Nautic in de haven van Scheveningen. Dit vond plaats tijdens de Dag van de Ondernemer.

Boeg ontwerpt, produceert en installeert constructies van onder meer kunststof en metaal. De constructies zijn bestemd voor diverse toepassingen in onder meer waterzuiveringsinstallaties en schepen. Ook maken zij objecten voor de publieke ruimte zoals metalen banken, prullenbakken en boomroosters. Koningin Máxima werd geïnformeerd over twee specifieke projecten. Zij sprak met medewerkers over het ontwerp en de constructie van een zaai- en oogstmachine voor de productie van zeewier aan de Nederlandse kust. De machine is in samenwerking met de Stichting Noordzeeboerderij ontwikkeld. De pilots voor het telen van zeewier op de Noordzee en de activiteiten van de Noordzeeboerderij (North Sea Farmers) krijgen ondersteuning van de gemeente Den Haag en vallen binnen de ambities zoals omschreven in de Economische visie (Campus@Sea en ImpactCity). In de toekomst moet door deze activiteiten grootschalige zeewierteelt binnen windparken op de Noordzee mogelijk worden.

Aansluitend bezocht Koningin Máxima in de Scheveningse haven de haringlogger SCH-236 Noordster, gebouwd in 1949. De logger wordt door Boeg en vrijwilligers gerestaureerd als museumschip. Het opknappen van logger Noordster is een Kansen voor West project. Voor het opknappen is er financiering via Stichting Initiatief Op Scheveningen (SIOS) ontvangen. In de restauratiefase functioneert het ook als leer-werkbedrijf voor MBO leerlingen. Vanwege de coronacrisis is het restauratiewerk tijdelijk stilgelegd.

Tot slot sprak Koningin Máxima in het voormalige visruim met de directie van Boeg en de eigenaren van twee Scheveningse bedrijven, Vrolijk Tent- en Zeilmakerij en Pronk-Hollandvis B.V. over de impact van de coronacrisis op hun bedrijfsvoering. De Dag van de Ondernemer is een initiatief van MKB-Nederland en wordt in meerdere Europese landen gevierd op de derde vrijdag van november.

Meer weten: www.dagvandeondernemer.nl

Bekijk hier het videoverslag van RTLZ.