Ga naar pagina inhoud

Den Haag wordt nog interessanter voor start-ups dankzij de ImpactCity Accelerator

11 maart 2022

Den Haag wordt nog interessanter voor start-ups dankzij de ImpactCity Accelerator

Interview met Coos Santing, programma manager Impact Economy van de gemeente Den Haag

Door: Till Behne

Den Haag stond al bekend om haar gunstige economische klimaat voor start-ups. Maar nu doet de stad er nog een schepje bovenop. Startende bedrijven uit de regio, of ondernemingen die zich hier willen vestigen, kunnen binnenkort een groeispurt doormaken dankzij de nieuwe ImpactCity Accelerator.

ImpactCity Den Haag -een initiatief van de gemeente- gaat daarvoor samenwerken met Startupbootcamp, een Nederlands bedrijf met wereldwijd sectorgerichte acceleratieprogramma’s voor start-ups en scale-ups. ,,Het doel is om impact start-ups die gevestigd zijn in Den Haag of van plan zijn om zich daar te vestigen, te ondersteunen en hun groei te versnellen”, legt Coos Santing, programma manager Impact Economy van de gemeente Den Haag uit. ,,En dat is goed voor die bedrijven, maar ook voor onze stad. Hiermee versterken beide partijen namelijk de vruchtbare voedingsbodem die Den Haag al biedt voor de duurzame, nieuwe economie.”

,,Nog niet zo heel lang geleden was het vestigingsklimaat in Den Haag voor nieuwe bedrijven helemaal niet zo gunstig”, gaat Santing verder. ,,In de afgelopen jaren is er heel veel veranderd. Waar je eerst vooral overheid en NGO’s zag, zijn er nu veel meer start-ups. Die diversiteit versterkt elkaar ook enorm. Maar nu hebben we vooral nog te maken met hele grote investeerders, die vooral in grote bedrijven willen investeren. Dus aan de ene kant willen we investeerders verleiden om startende bedrijven te financieren. Aan de andere kant moeten de startups ook flink groeien om interessant te worden voor bepaalde investeerders.”

ImpactCity Accelerator is bedoeld om de groei van duurzame Haagse start-ups te versnellen. ,,Het programma loopt van april tot eind juni”, vertelt Santing. ,,Er worden tien start-ups geselecteerd door een deskundige jury, die vervolgens tijdens een intensief programma van drie maanden worden klaargestoomd voor snelle groei. De deelnemers krijgen toegang tot een wereldwijd netwerk van investeerders. Ze worden gekoppeld aan ervaren mentoren die zowel praktische hulp bieden als de juiste connecties leggen. Partners van ImpactCity worden ook betrokken bij de invulling van het programma.”

Volgens Santing is het traject gericht op start-ups die in een bepaald profiel passen. Met een bestaand team bijvoorbeeld, dus geen eenmanszaken. De aandacht moet fulltime op het bedrijf liggen en de ambitie groot. ,,Je moet in die drie maanden echt willen knallen, het maximale eruit halen. Anders heeft het geen zin. We richten ons vooral op de duurzame sector, dus start-ups die iets doen met energie, water, klimaat, voedsel of zorg. Ze moeten natuurlijk iets innovatiefs doen, je kan niet met iets aankomen dat al bestaat. Daar heeft ook onze partner Startupbootcamp een goed oog voor. En omdat het over wereldwijde thema’s gaat, moet je ook een globale markt kunnen aanspreken.”

“Aan het eind van het programma moeten de start-ups dusdanig gegroeid zijn dat als wij ze in contact brengen met de juiste investeerders er een goeie match ontstaat.”

Het is de bedoeling dat er minimaal vijf start-ups uit de Haagse regio aan de ImpactCity Accelerator gaan meedoen. De overige plekken zijn dan voor andere Nederlandse of zelfs internationale ondernemingen. ,,Cultuurverschillen binnen dit programma kunnen heel interessant en leerzaam zijn”, zegt Santing. ,,Om aan het traject mee te kunnen doen, is een uitgewerkt concept of product noodzakelijk. Wij willen kijken naar verbeteringen en vooral ook naar schaalbaarheid. Daarvoor moet het bedrijf groeien en heeft het investeringen nodig. Aan het eind van het programma moeten de start-ups dusdanig gegroeid zijn dat als wij ze in contact brengen met de juiste investeerders er een goeie match ontstaat.”

Startupbootcamp is een grote naam in sectorgerichte acceleratie programma’s voor startups en scale-ups en werkt onder meer in Amsterdam, Milaan, Melbourne, New York, Dubai, Kaapstad en Osaka. De focus ligt op sectoren als FinTech, CommerceTech, FoodTech, EnergyTech, FashionTech, MediaTech en programma’s specifiek gericht op duurzaamheid en impact. Startupbootcamp voorziet start-ups en scale-ups van toegang tot een internationaal netwerk met de meest relevante industriespecifieke mentoren, klanten en investeerders.

Santing: ,,De ImpactCity Accelerator is een hybride programma, dat grotendeels digitaal plaatsvindt en daarnaast gebruik maakt van de faciliteiten van ImpactCity Den Haag voor de fysieke activiteiten. Zo kunnen de geselecteerde start-ups tijdens het programma gebruik maken van werkplekken op de locaties van ImpactCity. Het programma eindigt met Demo Day, een eindevenement waarbij de deelnemers hun ontwikkelingen presenteren aan ImpactCity, investeerders, potentiële partners en andere stakeholders.”

Alle start-ups die niet voor het programma worden geselecteerd, blijven overigens niet met lege handen achter. ,,Een groot deel van het programma wordt toegankelijk gemaakt voor andere Haagse start-ups die hun onderneming ook willen laten groeien”, legt Santing uit.

,,De deadline voor aanmeldingen is verlengd tot 14 maart. Meer informatie over het programma en de aanmeldprocedure kunnen start-ups vinden op www.impactcityaccelerator.com.”

Meer informatie een aanmelden
De deadline voor aanmeldingen is verlengd tot 14 maart!