Ga naar pagina inhoud

“Den Haag is the place to be voor startups”

8 FEBRUARI 2018
De nieuwe gemeentesecretaris Peter Hennephof bezocht gistermiddag startup hub de Binckhaven. De gemeentesecretaris werd positief verrast door dit bruisende innovatieve hart van Den Haag, dat volop in beweging is, en kijkt uit naar de opening van verzamelgebouw Apollo 14 in maart. Erik van der Rijt, teammanager economie bij de Gemeente Den Haag, vertelt over het belang van het gebied voor de Haagse startup scene.

De Haagse Binckhorst – het bedrijventerrein gelegen tussen de Laakhaven en Voorburg – staat aan het begin van een nieuw hoofdstuk. Het gebied wordt de komende jaren getransformeerd tot aantrekkelijke woon- en werkomgeving. Vroeger bevolkten vooral autobedrijven op het terrein. Tegenwoordig scholen creatieve en innovatieve bedrijven samen in het gebied. Honderden zijn het er inmiddels.

In de Binckhorst heeft het schiereiland Binckhaven met de karakteristieke Caballero Fabriek een speciale plek. De gemeente Den Haag heeft eerder flink geïnvesteerd in de Caballero Fabriek en omgeving. Nu zet zij een vastberaden nieuwe stap door te investeren in het nieuwe verzamelpand Apollo 14, dat in maart 2018 wordt geopend.

“Wij concentreren ons op de doelgroep die zich richt op innovaties voor een betere wereld” – Erik van der Rijt, teammanager economie, Gemeente Den Haag

EEN STERK STARTUPKLIMAAT

Erik van der Rijt, teammanager economie, vertelt: “Tot drie jaar geleden kwam Den Haag niet voor op de lijst van aantrekkelijke startupsteden. Veel grote en gevestigde bedrijven in Den Haag misten een dynamisch, innovatief en jong ondernemersklimaat. We schoten tekort en moesten het afleggen tegen de andere vier grote steden, die wel over een sterk startupklimaat beschikten. Toen zijn we begonnen met een forse inhaalslag en dat werpt nu al zijn vruchten af.”

Door middel van het Impact Economy programma hebben we onszelf als startup hub op de kaart gezet. Omdat we als Den Haag niet de zoveelste startupstad wilden zijn, hebben we gekozen voor een niche die past bij ons DNA en waarin we leidend kunnen zijn. In Den Haag, internationale stad van vrede en recht, wordt al meer dan honderd jaar gewerkt aan een betere wereld, aan global challenges. Daarom concentreren wij ons op de doelgroep die zich richt op innovaties voor een betere wereld,” voegt Erik daaraan toe.

DE IMPACT ECONOMIE ZIT IN DE LIFT

“Het mooie is dat de impact economie enorm in de lift zit. Wij hebben daarin als Den Haag een sterke uitgangspositie. Inmiddels zijn we goed op stoom en worden we breed erkend als ImpactCity,” zegt hij. “Veel startups zoeken een inspirerende, industriële omgeving met verwante bedrijven om zich te vestigen. In Den Haag hebben we bijna geen creatief industrieel vestigingsklimaat meer, behalve in de Binckhorst, en specifiek de Binckhaven.”

Erik: “Iedere stad heeft een fysieke plek nodig die een gezicht geeft aan de startup scene. Zoals de NDSM-werf die functie vervult in Amsterdam is de Binckhaven bij uitstek dat creatieve en innovatieve uithangbord van Den Haag. Zo’n levendig gebied wordt dan ook de plek waar mensen elkaar ontmoeten, van elkaar leren en samen nieuwe producten ontwikkelen.”

“We gaan de Binckhaven omtoveren tot een bruisend gebied voor creatieve en innovatieve ondernemers. En daarmee de coolste startuphub van Nederland creëren” – Erik van der Rijt, teammanager economie, Gemeente Den Haag

STARTUP HUB BINCKHAVEN ALS EPISCH CENTRUM VAN DE STARTUP SCENE

“Het gebied is zo populair dat de grote verzamelpanden, zoals de Caballero Fabriek en Bink36, vol zitten. Zij moeten mooie bedrijfjes de deur wijzen. De Binckhaven als episch centrum van de Haagse startup scene past dus niet alleen in onze ambitie als stad, maar we spelen ook simpelweg in op de grote vraag uit de markt,” voegt Erik daar aan toe.

Den Haag is the place to be voor startups. “We combineren het herkenbare en sterk merk van impact, vrede en recht met een brede infrastructuur aan voorzieningen voor startups. Die infrastructuur bestaat onder andere uit toegang tot de markt en relevante netwerken, toegang tot kapitaal, innovatiewedstrijden, huisvesting, grote evenementen met veel exposure, forse investeringen in zichtbaarheid en marketing in de impact startup scene en innovatieve aanbestedingstrajecten als Startup in Residence,” legt Erik uit.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in de Binckhaven?

Kijk dan hier. Heb je interesse in een werkplek in Apollo 14? Kijk dan hier