Ga naar pagina inhoud

Dagelijks warme groentelunches voor basisschoolkinderen in regio Den Haag

19 maart 2024

TommyTomato opent logistieke hub in Den Haag

TommyTomato opent vandaag haar derde hub: na Haarlem en Utrecht volgt nu ook Den Haag. Hiermee krijgen alle kinderen in de regio toegang tot een warme groentelunch. TommyTomato zegt hiermee het medicijn in handen te hebben tegen 5 maatschappelijke kwalen: kansenongelijkheid, arbeidsparticipatie, (jeugd)zorgkosten, leerklimaat onder druk en de eiwittransitie. Bas Turk, oprichter TommyTomato: “Gemeente Den Haag heeft het begrepen: de gezonde lunch op de basisschool betaalt zich dubbel en dwars terug”.

Bas Turk licht toe: “TommyTomato wilt van alle kinderen groente-eters voor het leven maken. Dit doen wij door het aanbieden van warme groentelunches op basisscholen, voedingseducatie en koken met kinderen. Door samenwerkingen en subsidies kunnen wij de lunch bereikbaar maken voor iedereen, ongeacht budget. Wij willen voor ieder kind de voordelen van een gezonde lunch. Dit resulteert in meer concentratie in de klas en daardoor betere leerprestaties. En op langere termijn in lagere zorgkosten. Daarnaast werken wij in onze hubs met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”.

Gemeente Den Haag erkent deze maatschappelijke voordelen. Bas vervolgt: “We werken nauw samen met Gemeente Den Haag en de GGD”. Rebecca Salcedo, GGD Haaglanden: “Wij zijn heel blij met deze hub in Den Haag en de samenwerking met TommyTomato. We zien dit als een belangrijke stap om gezonde voeding aan te kunnen bieden, zonder extra taken te leggen bij de Haagse scholen”.

Emil Wijler, directeur basisschool Grote Beer: “Wij geven ouders de keuze: zelf een lunchtrommel meegeven, broodmaaltijd of warme groentelunch. De stap naar gezonde maaltijden met een laag zoutgehalte is groot. Onze kinderen moeten duidelijk wennen aan de warme groentelunches. Toch zien we in de klassen al verbetering. Steeds meer kinderen eten hun lunchportie op. Eten is echt een vaardigheid die je kunt leren. Ouders geven aan dat ze thuis al verschil merken in het eetgedrag bij hun kind.”

Bas besluit: “We zijn pas net open, maar leveren al aan ruim 50 scholen in de regio. Dat geeft aan dat de belangrijkste betrokkenen, directeuren, leerkrachten en ouders, achter onze missie staan. Uiteindelijk willen wij dat voeding een vak wordt, net als lezen, rekenen en schrijven.”

Over TommyTomato

Met de missie om van alle kinderen groente-eters voor het leven te maken, levert TommyTomato warme groentelunches op basisscholen. Hapklaar, tot aan het klaslokaal. Hiermee ontzorgt TommyTomato leraren, terwijl kinderen een voedzame maaltijd binnen krijgen. Met subsidie en sponsoring vanuit de TommyTomato Club zorgt de sociale onderneming ervoor dat álle kinderen mee kunnen eten. Momenteel bezorgen we maandelijks 160.000 lunches aan ruim 230 scholen en 21.000 kinderen. De ambitie is om in 2024 nog twee hubs te openen en samen te werken met ruim 500 scholen. In 2025 wil TommyTomato nog 7 hubs openen en daarmee een grote stap maken richting landelijke dekking. TommyTomato is opgericht in 2021 door Bas Turk en Erik van der Plas, beide vaders van 3 kinderen.