
Zarttech werkt aan minder gender- en kansenongelijkheid in de techsector
Zarttech werkt aan minder gender- en kansenongelijkheid in de techsector
Den Haag en de bredere Metropoolregio zijn uitgegroeid tot een dynamisch centrum voor ambitieuze scale-ups die zich inzetten voor positieve impact. Dit unieke ecosysteem stimuleert samenwerking, waardoor founders kunnen netwerken, inzichten kunnen delen en gezamenlijke uitdagingen aanpakken. Die gedeelde leercultuur stond centraal tijdens de recente UNConference van YES!Delft, gesponsord door de gemeentes Den Haag en Zoetermeer. Het evenement bood een waardevolle kans om rechtstreeks van innovatieve scale-up founders te horen en hun adviezen te verzamelen voor bedrijven die willen groeien en slagen binnen het bloeiende ondernemersklimaat van Den Haag.
Verbeteren van levensstandaard en bevorderen van diversiteit
Nelson T. Ajulo is de oprichter en CEO van Zarttech, een innovatieve tech-scale-up uit Den Haag. “Wij bieden hoogopgeleide IT-professionals in Afrika de kans om wereldwijd te werken. Op deze manier verbeteren we de levensstandaard van mensen, bevorderen we diversiteit in teams en verkleinen we de gender- en kansenongelijkheid.”
Nelson bracht een mix van ondernemerschap en impactgerichtheid mee naar de UNConference. “Eigenlijk was ik van plan om niet te lang te blijven, want ik heb een volle agenda. Maar uiteindelijk heb ik genoten van het hele programma! Ik ga vaak naar dit soort evenementen, maar deze conferentie ging verder dan de rest. Ik heb echt goed advies gekregen en fijne gesprekken gehad met andere oprichters. Dit was mijn eerste keer hier, maar ik zal de volgende keer zeker weer aanwezig zijn.”

Aandacht voor genderongelijkheid
Met Zarttech traint Nelson IT-specialisten in Nigeria om op afstand, hybride of ter plaatse bij organisaties aan de slag te gaan. Na een bepaalde periode kunnen bedrijven deze talenten direct in dienst nemen en in hun teams opnemen.
Nelson vervolgt: “Maar daar stopt het niet. We richten ons ook sterk op het verkleinen van de genderkloof. Er zijn meer goed opgeleide mannen dan vrouwen in de techsector, ze worden vaker aangenomen en verdienen meer. Daarom reserveren we twee procent van onze omzet voor onze stichting, die zich inzet voor het werven en opleiden van vrouwelijke studenten. Dit helpt hen niet alleen in hun levensonderhoud, maar maakt de IT-teams waarin ze werken ook diverser en inclusiever.”
Denk groot en mik hoog
Het ondernemersklimaat in Den Haag heeft Nelson veel steun geboden bij het opzetten en opschalen van zijn bedrijf in de afgelopen jaren. “Los van het feit dat Den Haag een ideale locatie is voor reizen en het vinden van een fijne kantoorruimte, heeft de gemeente Den Haag ons enorm geholpen met introducties bij investeerders en het vergroten van de bekendheid en zichtbaarheid van onze diensten. Vooral als het gaat om handelsmissies en internationale ondersteuning. Zonder deze hulp zouden we waarschijnlijk niet staan waar we nu zijn.”
Nelson voelt zich volledig thuis in het impact-ecosysteem: “We zijn altijd aanwezig bij ImpactFest om nieuwe connecties op te doen en inzichten te verzamelen voor mijn bedrijf. Hetzelfde geldt voor vandaag, bij de UNConference. Ik leer van andere founders die hun best practices delen. Maar ik geef ook iets terug door advies en hulpmiddelen te delen. Het was echt waardevol. Ik hoop dat meer mensen zich de volgende keer aansluiten bij dit evenement.”
Nelson is daarnaast bezig met een nieuw bedrijf: Joble. “Dit is een technologisch geavanceerde toolkit voor oprichters om hun bedrijfsvoering te vergemakkelijken. Joble brengt alle bestaande tools samen in één gebruiksvriendelijke interface, waardoor bedrijven tijd en geld besparen. Mijn advies aan andere oprichters is om je bedrijf vanaf dag één veerkrachtig en flexibel op te bouwen. Denk goed na over je operatie en internationalisering. Markten veranderen voortdurend, dus je moet slim en flexibel zijn: denk groot en mik hoog.”