Ga naar pagina inhoud

Wat startups kunnen leren van een accelerator programma

19 september 2022

In dit artikel blikken we terug op een van onze succesvolste programma’s van dit jaar: de ImpactCity Accelerator, een programma gericht op het versnellen van duurzame startups in het Haagse ecosysteem in samenwerking met Startupbootcamp. Van de 260 (!) aanmeldingen werden negen startups met veelbelovende innovaties geselecteerd door een deskundige jury die door mochten in het programma. 

Wij spraken met de oprichters van Feelou, de enige beha die veranderende borsten ondersteunt, en Brute Bonen, ultiem versgebrande espressobonen, over hun leerpunten uit het programma.

Noor en Jop, wat leuk om jullie te spreken. Hoe hebben jullie de deelname aan het programma ervaren? 

Noor Figdor, oprichter Feelou: 

“De drie maanden zijn voorbij gevlogen en hebben ons team veel gebracht. Zelfs na een aantal jaren bij YES!Delft en een tijd bij Global School te hebben gewerkt is er nog steeds zoveel te leren over ondernemen en als ondernemer. Advies geven blijft toch anders dan het écht zelf doen!”

Jop Bröcker, oprichter van Brute Bonen:

“Een van de belangrijkste dingen bij deelname aan een accelerator: je haalt eruit wat je erin stopt. Klink logisch en voor de hand liggend, maar deelnemen aan een accelerator kost tijd. Heel veel tijd. Het is keihard werken om scherp te krijgen waar je voor staat, wat je drijft en wat je product of dienst uniek maakt. Tel daarbij op de workshops, trainingen, mentor sessies en peer reviews. Als je zorgt dat je hier tijd voor maakt, dan is de beloning dat je met een scherp vizier het programma verlaat en je klaar bent om door te groeien naar de volgende fase. Zo heb ik het ervaren.”

Goed om te horen. Hebben jullie nog meer advies voor andere startups die deelname aan een vergelijkbaar programma overwegen?

Noor:

“Connect met de andere startups. Zij gaan door dezelfde rollercoasters waardoor ze vaak aan één woord genoeg hebben om te weten hoe je je voelt, waar je naar op zoek bent of je een stapje verder te kunnen helpen. Ik heb veel gehad aan mijn connecties met bijvoorbeeld Jop van Brute Bonen en Richard van Emergi Solutions, zij brachten me mooie inzichten en waardevolle connecties.”

Jop:

“Wat Noor zegt inderdaad. En ook: durf van koers te veranderen. In het traject ga je inzichten opdoen die je misschien helemaal niet wil horen, omdat het haaks staat op je idee. Zo had ik het idee om Nederlandse koffiedrinkers te koppelen aan lokale boeren. Ze zouden een ‘eigen’ stukje plantage kunnen adopteren, zodat ze een langetermijnrelatie met de boer opbouwen. Al snel kwamen er tekenen aan de lucht dat dit geen goed idee was: boeren willen gelijkwaardigheid, geen adoptiekindje zijn. Ook niet als het over hun land gaat. En de Nederlandse consument zag vooral beren op de weg: Wat als de oogst mislukt? Kortom, kill your darlings en “pivot”. Nu hebben we het omgedraaid: Wat zou er gebeuren als de boeren mede-eigenaar worden van Brute Bonen? Dan bouw je pas een langetermijnrelatie op!”

Hoe kies je het juiste programma en waarom kozen jullie voor de ImpactCity Accelerator?

Noor:

“Kies de juiste plek en timing voor jou. Er is een groot aanbod in startupprogramma’s en incubatoren op het moment. Ik denk dat het belangrijk is te kiezen voor een incubator die goed past bij de waarden van je bedrijf, want dan kom je in een netwerk terecht waar je wat aan hebt. Persoonlijk word ik erg blij van de ImpactCity slogan ‘doing good & doing business’. Kies ook voor een programma dat goed past bij de levensfase van je startup. Voor ons was de timing just right, waardoor we de dingen die we toch moesten doen konden doen met de hulp van coaches en experts.”

Jop:

“En als je dan je keuze hebt gemaakt, dan komt nu mijn belangrijkste tip: have fun! Wederom een cliché, maar zo waar. Op de borrels gebeurt het. Je deelt verhalen, komt op ideeën en ontmoet nieuwe mensen. De borrels met mentoren, coaches, mede-startups en niet te vergeten de borrel na Demo Day, de finaledag van de ImpactCity Accelerator, waren altijd gezellig én nuttig. Dit is denk ik ook één van de redenen dat ik altijd zou kijken of er voldoende fysieke sessies in het programma zitten.”

Noor:

“Dat heb ik precies zo ervaren. Ik wil er aan toevoegen dat je ook echt zelf om hulp moet vragen. Er staat een heel team aan coaches, mentoren en experts voor je klaar, maar die kunnen je pas echt gaan helpen als je om hulp vraagt. En de ultieme hulpvraag, die stelde ik natuurlijk tijdens Demo Day, de finaledag van de ImpactCity Accelerator. Dat is een geweldig moment om bijvoorbeeld aan het publiek te laten weten dat je op zoek bent naar een co-founder of een investeerder.”

Samen met de andere geselecteerde startups pitchten Feelou en Brute Bonen op Demo Day voor een deskundige jury, met EY, partner van het ImpactCity Accelerator programma, en investeerders DOEN Participaties, Rabobank, 4Impact, Shaping Impact Group en InnovationQuarter.