Ga naar pagina inhoud

Versterken van het impact ecosysteem

5 mei 2023

Een bezoek aan het ondernemersecosysteem van de Washington D.C. regio

Als toonaangevend impact ecosysteem in Europa wordt ImpactCity regelmatig uitgenodigd om andere ondernemersecosystemen in de wereld te bezoeken. Deze keer had onze programmamanager Coos Santing de eer om het ImpactCity verhaal te vertellen in de regio van Washington D.C. en zich te laten inspireren door het lokale ecosysteem. In dit artikel delen we de ins en outs van ons bezoek aan de andere kant van de oceaan.

Dit artikel is met name relevant als:

  • Je een impactondernemer bent in Den Haag en geïnteresseerd om de Amerikaanse markt te betreden;
  • Je een impactondernemer bent die werkt aan een oplossing voor overstromingen in de stad of beter toegang tot voedsel voor gebieden met lage inkomens.

Cruciale spelers ontmoeten

Op uitnodiging van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in de VS bezocht ImpactCity’s programmamanager Coos Santing in april de Washington D.C. regio. Samen met een afgevaardigde van InnovationQuarter bracht hij de week door met cruciale spelers in het lokale ondernemersecosysteem: economische partners, stadsvertegenwoordigers, organisaties die het ecosysteem ondersteunen (zoals accelerators), innovatiehubs, impactondernemers en natuurlijk investeerders. Hun indruk was verrassend en overtuigend: dit gebied heeft een ontzettend vergelijkbaar ecosysteem, waar we in Den Haag van kunnen leren en aan kunnen bijdragen.

Overeenkomsten tussen steden

De economische activiteiten in de regio zijn grotendeels gerelateerd aan de overheid (de “federal government”), net als in Den Haag. De economische profielen van Den Haag, uitgedrukt in (digitale) Veiligheid, Impact Economy en GovTech zijn ook hier van grote betekenis, net als vergelijkbare economische activiteiten zoals Life Sciences en Quantum Technology. Regionale economische partners ConnectedDMV, Fairfax County Economic Development Agency, Arlington County Economic Development Agency, Baltimore Development Corporation en Maryland Department of Commerce gaven een uitstekend overzicht van de regionale economie.

Ondernemers uit het buitenland ervaren de Washington-regio als een uitstekende plek om de Amerikaanse markt te betreden. InnovationQuarter heeft ter plaatse een overeenkomst getekend met de staat Maryland. Onderdeel van deze overeenkomst is een aantrekkelijk Global Softlanding programma, dat nu ook openstaat voor Haagse bedrijven die de Amerikaanse markt willen betreden. Vanwege de vergelijkbare sectorfocus, het feit dat dit niet de duurste regio van het land is, en de aanwezigheid van enkele van de beste openbare scholen in de VS, kan dit een interessante plek zijn om je reis in de VS te beginnen.

Inspirerende innovatiehubs en accelerators

Verschillende innovatiehubs en accelerators werden bezocht, zoals de cybersecurity accelerator March37 en de GovTech accelerators DCode en FedTech. Zij spelen stuk voor stuk een cruciale rol in het ecosysteem voor lokale ondernemers. De federale overheid werkt meer met startups en scale-ups dan de Nederlandse overheid. ImpactCity werd verwelkomd om meer Nederlandse bedrijven naar deze programma’s te sturen om zich zo in te schrijven voor grote overheidsprojecten op het gebied van energie, defensie en de luchtmacht.

In Baltimore stopten ImpactCity en InnovationQuarter bij de bruisende Impact Hub Baltimore waar het voelde als thuiskomen. Deze hub richt zich op impact startups, net als de thuisbasis van ImpactCity: Apollo14. Twee gidsen lieten het gebouw zien en een indrukwekkende expositie over de gevolgen van redlining. Redlining is een discriminerende praktijk waarbij diensten worden geweigerd aan potentiële klanten die in buurten wonen die als “gevaarlijk” voor investeringen zijn aangemerkt; deze buurten hebben aanzienlijk veel raciale en etnische minderheden en bewoners met een laag inkomen (bron).

Coos kwam ook in contact met het Institute of Marine and Environmental Technology in Baltimore, dat zich bezighoudt met de bescherming en het herstel van mariene systemen aan de kust en hun waterscheidingen, het duurzame gebruik van natuurlijke hulpbronnen en de verbetering van de volksgezondheid. Je begrijpt vast hoe relevant dit voor ImpactCity is, aangezien Den Haag de enige grote stad in Nederland is met maar liefst 11 kilometer kustlijn.

De oprichter van The Cube Cowork, een coworking space opgericht door een Afro-Amerikaanse vrouw die moeders helpt impactbedrijven op te zetten, vertelde haar inspirerende succesverhaal. Daarna stond een bezoek aan de Open Gov Hub op de planning, die samenwerkt met The Hague Humanity Hub, gevolgd door een bezoek aan het Halcyon House. Hier wonen impact ondernemers vanuit de hele wereld samen in een prachtige omgeving die toebehoorde aan de eerste secretaris van de marine.

Wereldwijde stedelijke uitdagingen

Op uitnodiging van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden heeft ImpactCity deelgenomen aan de eerste sessie ‘Urban Dialogues’. Steden zijn plaatsen waar grote wereldwijde uitdagingen zich manifesteren. Door middel van een innovatief format kwamen Amerikaanse en Nederlandse experts voor het eerst bijeen in de stad Baltimore.

De stad Baltimore kent twee uitdagingen die in de Urban Dialogues werden besproken. De stad is gevoelig voor overstromingen uit verschillende bronnen. Het tweede onderwerp dat we bespraken is de toegang tot voedsel. Dit is een uitdaging voor inwoners met een laag inkomen in Baltimore, zoals in veel andere Amerikaanse steden. Sommige plaatsen zonder toegang tot voedsel worden “voedselwoestijnen” genoemd.

In Den Haag en in de rest van ons land hebben we veel expertise op beide onderwerpen. Maar natuurlijk staan we zelf ook voor uitdagingen. Volgens Haags onderzoek heeft 25% van de gezinnen in lage-inkomenswijken niet altijd toegang tot voedsel (bron). Daarnaast zijn we ons bewust van de dreiging van klimaatverandering, die Nederland voor ongekende uitdagingen zal stellen op het gebied van overstromingen.

Bij ImpactCity geloven we dat impact ondernemers een cruciale rol kunnen spelen in het ontwikkelen van wereldwijde oplossingen voor deze grote uitdagingen waar steden voor staan. Ben jij een ondernemer die werkt aan een van deze onderwerpen en lijkt het je leuk om deel te nemen aan het gesprek, neem dan contact met ons op.