Sustainable Buildings – winnaar van Startup in Residence The Hague 2018
NOVEMBER 15, 2018
Den Haag heeft de ambitie om tegen 2040 een koolstofvrije stad zonder aardgas te worden. Eén van de belangrijkste manieren om gebouwen te verwarmen is door een warmtepomp te gebruiken die warmte vanuit de omgeving verzamelt. Sustainable Buildings hebben de Startup in Residence challenge “Smarter on the Grid” gewonnen met hun oplossing om warmtepompen aantrekkelijker te maken door de werking van deze pompen met hun digitale energiemonitor te optimaliseren. Door het energieverbruik te verminderen dragen ze bij aan de energietransitie. Een interview met de oprichters: Faris Nizamic en Tuan Nguyen.
Om het doel van een koolstofvrije stad te bereiken, heeft Den Haag een strategie ontwikkeld die talrijke maatregelen omvat. Het verminderen van de afhankelijkheid van aardgas betekent dat de helft van de bestaande huizen straks moeten worden verwarmd met elektrische systemen.
De warmtepomp is misschien een beter idee. Door warmte te verzamelen uit de omgeving, bijvoorbeeld met lucht, rioolwater of oppervlaktewater, kunnen warmtepompen de temperaturen verhogen tot ongeveer 30 of 40 graden Celsius. Maar het optimaliseren van de werking van warmtepompen is noodzakelijk om onnodig energieverlies te voorkomen en zo het systeem aantrekkelijker te maken. De challenge: ontwikkel een slim systeem dat de installatie van de warmtepomp bewaakt en beheert. Startup-onderneming Sustainable Buildings ontwikkelde de winnende oplossing.
HOE HET WERKT
Faris Nizamic: “We hebben een innovatieve en gebruiksvriendelijke softwareapplicatie ontwikkeld die extra inzicht en controle geeft over warmtepompen. Dit levert real-time gegevens over energieverbruik, waardoor warmtepompen efficiënter en aantrekkelijker worden voor huiseigenaren en managers van kantoorgebouwen.”
DE START VAN SUSTAINABLE BUILDINGS
Faris Nizamic uit Bosnië en Tuan Nguyen uit Vietnam zijn direct na hun studie gaan ondernemen. Beiden studeerden ze informatica aan de Universiteit van Groningen en tijdens hun PhD werkten ze aan energieoplossingen voor een gebouw op de universiteit. Tuan: “Ons onderzoek werd toegepast in het veld, en dit wekte onze interesse in het bewaken en beheersen van het energieverbruik in gebouwen. Om verder te werken aan dit onderwerp en echte software te ontwikkelen, lanceerden we ons bedrijf Sustainable Buildings.” Hun startup heeft al een compleet dienstenportfolio gericht op energiereductie voor gebouwen, voor zowel consumenten als zakelijke klanten. Nu hebben ze hun oplossing aangepast voor de Startup in Residence Challenge.
IMPACT MAKEN IN DEN HAAG
We vroegen Faris en Tuan wat hun ervaring was met Den Haag: “De gemeente Den Haag ziet de urgentie om duurzamer te worden, en heeft als doel om in 2040 energieneutraal te zijn. Onze softwareapplicatie kan bijdragen aan de vermindering van het energieverbruik. Als we echt iets willen veranderen, moeten we deze uitdaging vanuit meerdere invalshoeken aangaan. We moeten mensen bewust maken van wat er gaande is door hen de juiste gegevens te presenteren. De gemeente heeft toegang tot meer dan 200 gebouwen en is een rolmodel voor haar burgers. Dus als we de gemeente hebben die ons ondersteunt, kan deze oplossing echt impact hebben.” En impact maken is de kern van hèt startup programma van Den Haag; ImpactCity!
DE STARTUP IN RESIDENCE ERVARING
Tijdens Startup in Residence werd de oplossing van Sustainable Buildings geprojecteerd op de echte situatie in Den Haag. Tuan: “Het validatieprogramma aan het begin was heel waardevol omdat het zich niet alleen op deze uitdaging, maar ook op ons als ondernemers concentreerde. En hier hebben we ook na het programma profijt van. We hebben veel meer geleerd over warmtepompen en het heeft ons nieuwe ideeën gegeven.”
Over een paar weken is het Demo Day! We kijken erg uit naar de oplossing van Sustainable Buildings. En we hopen dat in de nabije toekomst alle gebouwen in Den Haag Co2 vrij, maar ook comfortabel en warm zullen zijn.