Ga naar pagina inhoud

Stimuleren van elektrisch vervoer in de hofstad krijgt focus in startup programma

21 februari 2023

Vandaag maakt Gemeente Den Haag de winnaars bekend van alweer de zesde editie van Startup in Residence Intergov: startups Tiler en Biosphere Solar. Gemeente Den Haag werkt met Tiler aan e-bike hubs met slimme stoeptegels voor elektrische deelfietsen voor de Binckhorst. Met Biosphere Solar wordt gewerkt aan circulaire en eerlijke zonnepanelen voor elektrisch vervoer in Scheveningen. Zeven jaar geleden startte Gemeente Den Haag in Nederland met het in San Francisco al succesvolle Startup in Residence (SiR) programma: het startup programma waarin startups samenwerken met overheden aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke challenges. Tussen 2016 en nu hebben al 31 startups samengewerkt met de Gemeente Den Haag en kregen er acht een vervolgopdracht. 

Duurzaam reizen naar de Binckhorst

Apollo14, Titaan en de Caballerofabriek, wie kwam er niet geïnspireerd vandaan? De laatste jaren bouwt Gemeente Den Haag aan het nieuwe, bruisende hart voor creatieve en innovatieve ondernemers: de Binckhorst. En: de eerste bewoners wonen er al in hun nieuwe huizen. Tot 2040 komen er in het Haagse Central Innovation District (CID) en de Binckhorst zo’n 25.000 woningen en 30.000 banen bij. Maar de infrastructuur er omheen is nog niet nog niet klaar voor deze aantallen reizigers. Om het gebied nu en in de toekomst bereikbaar en leefbaar te houden is het belangrijk duurzamer reisgedrag van bewoners, ondernemers en bezoekers te stimuleren. Dat is de impact die Gemeente Den Haag binnen SiR, onderdeel van het ImpactCity programma, samen met startups gaat creëren. 

De Binckhorst krijgt slimme stoeptegels voor elektrische deelfietsen

Startup Tiler zond het winnende idee in: e-bike hubs waar elektrische deelfietsen draadloos opladen op slimme stoeptegels. Op praktische Park and Ride locaties gaat de gemeente die binnenkort testen. Een aantal medewerkers van de innovatiehubs in Binckhaven kan hun auto daar parkeren en op de e-bike verder naar de Binckhorst. “When cars are no longer the center, people and nature are”, is de missie van startup Tiler. Samen met de Gemeente Den Haag gaat Tiler het komende half jaar binnen het Startup in Residence Intergov programma aan de slag om dit concept verder uit te werken en te testen. 

Duurzame energie opwekken in Scheveningen

De tweede challenge waarmee Gemeente Den Haag de komende tijd deelneemt aan het SiR Intergov programma gaat over dé plek in de stad zodra de zon gaat schijnen: Scheveningen. Jaarlijks bezoeken circa 4 miljoen toeristen de badplaats. Steeds meer mensen komen met elektrisch vervoer. Om al die mensen de mogelijkheid te bieden hun auto, fiets, scooter of step op te laden is er behoefte aan nieuwe mogelijkheden om grote hoeveelheden duurzame energie lokaal op te wekken. Om precies te zijn op het Noordelijk Havenhoofd van Scheveningen. Het is een uitdagend gebied direct aan de zee, met alle weers- en klimaatomstandigheden die daarbij horen. Wind- of zonneparken zijn niet wenselijk of mogelijk. Maar hoe dan wel? Een oplossing is niet makkelijk met de werking van zand, zout, water en wind. De mooie stad achter de duinen zet daarom het Startup in Residence Intergov programma in om dit vraagstuk aan te pakken. 

Gemeente laat circulaire en eerlijke zonnepanelen ontwikkelen 

Startup Biosphere Solar is de winnaar van de challenge en gaat samen met Gemeente Den Haag aan een oplossing werken. Dat zonnepanelen voor een duurzame toekomst één van de belangrijkste technologieën zijn, weten we. Maar de productie – die veelal in China plaatsvindt – laat veel te wensen over, net als de mogelijkheden van hergebruik. De Delftse startup Biosphere Solar ontwikkelde met TU Delft en Universiteit Leiden circulaire en eerlijke zonnepanelen, die in Nederland geproduceerd worden. Het zijn ook nog eens zonnepanelen die eruitzien als glas en licht doorlatend zijn. De symbiose tussen de zonnepanelen en de groene duinbegroeiing zorgt voor een goede inpassing in de omgeving, terwijl de combinatie van zon en wind een zo hoog mogelijke opbrengst kan leveren tijdens wisselende omstandigheden. Biosphere Solar en Gemeente Den Haag werken de komende maanden aan een prototype. Als het prototype werkt, kan de gemeente als eerste klant optreden.

Meer winnende startups 

De zesde editie van het Startup in Residence programma waarin de Gemeente Den Haag samenwerkt met startups Tiler en Biosphere Solar gaat half maart van start. In september 2023 worden de resultaten van de samenwerking verwacht. SiR Intergov is voor de Gemeente Den Haag onderdeel van het ImpactCity programma, het Haagse ecosysteem van ondernemers en organisaties waarbij alles draait om innovaties voor een betere wereld.

Naast Gemeente Den Haag werken ook Provincie Zuid-Holland en de Ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Economische Zaken met elkaar en startups samen in het SiR-programma. Die maken op 13 maart a.s. de winnaars van hun maatschappelijke challenges bekend. 

Meer weten?

Startup in Residence Intergov en de challenges: intergov.startupinresidence.com

Tiler: www.tilercharge.com

Biosphere Solar: www.biosphere.solar