Ga naar pagina inhoud

ImpactCity ondernemer in de schijnwerpers: Solar Monkey

20 maart 2023

Solar Monkey was de motor achter de Nederlandse implementatie van zonnepanelen en is nu klaar voor Europa

Als je aan de energietransitie denkt, denk je vaak direct aan zonnepanelen, windmolens en warmtepompen. Maar deze technologieën hebben effectieve systeeminrichters nodig om de markt op grote schaal te bereiken. Solar Monkey is een uitstekend voorbeeld van zo’n enabler, zowel als katalysator van de verspreiding van zonnepanelen als degene die zichtbaar maakt welke zakelijke mogelijkheden de markt echt biedt. De software van Solar Monkey maakt de verkoop en planning van zonnepaneelinstallaties kinderlijk eenvoudig. Als marktleider is hun impact op de verkoop van zonnepanelen in Nederland doorslaggevend geweest om het land naar de wereldwijde top-3 te tillen als het gaat om het aantal zonnepanelen per inwoner. Een recente investering van 4 miljoen euro gaat de groei van Solar Monkey in het buitenland verder versnellen en andere Europese landen helpen sneller over te schakelen op duurzame energie.

Solar Monkeys avontuur begon op een Amsterdamse zolder, nadat de oprichters van het bedrijf merkten dat er voor de installatie van zonnepanelen tijdrovend onderzoek en planning nodig waren. Hierdoor stegen de prijzen en was het verkoopproces omslachtig. Na een zoektocht naar verschillende ideeën en bedrijfsmodellen zagen ze die complexiteit als een kans. Ze besloten software voor installatiebedrijven te gaan maken die de planning sneller en gemakkelijker maakt.

“Een van onze belangrijkste unique selling points is het gebruiksgemak van ons product. Er zijn geen berekeningen nodig, omdat al het rekenwerk zit verborgen onder de motorkap van onze gebruikersinterface.”

Jan Pieter Versluijs, Co-founder Solar Monkey

Nauwkeurige voorspellingen en soepele verkoop

Een belangrijke verkoopfactor voor de klanten van Solar Monkey is de mogelijkheid om de energieopbrengst van zonnepanelen nauwkeurig te voorspellen en het rendement op de investering te berekenen. Dit kunnen ze dankzij de bronnen die Solar Monkey raadpleegt, zoals 3D-kaarten, locatiegebonden zonnestroomschommelingen, enz. Deze gegevensbronnen zijn geïntegreerd in de producten van Solar Monkey. De installateur van zonnepanelen hoeft alleen maar de panelen op een luchtfoto te slepen, waarna hij nauwkeurig kan voorspellen hoeveel energie die panelen zullen opleveren op het specifieke dak van zijn potentiële klant. Dit versoepelt het verkoopproces, en maakt het makkelijker voor klanten om een offerte voor de installatie van zonnepanelen te accepteren. “Een van onze belangrijkste unique selling points is het gebruiksgemak van ons product. Er zijn geen berekeningen nodig, omdat al het rekenwerk zit verborgen onder de motorkap van onze gebruikersinterface”, zegt Jan Pieter Versluijs, medeoprichter van Solar Monkey. Volgens hem maakt dit hun product veel aantrekkelijker om te gebruiken dan vergelijkbare oplossingen op de markt, niet in de laatste plaats omdat het fouten minimaliseert.

Aanjager van de energietransitie

Hun software, die wordt gebruikt voor ongeveer 400.000 zonnepanelenoffertes per jaar in Nederland -wat neerkomt op ongeveer 25-30% marktaandeel- in combinatie met aantrekkelijke subsidies van de Nederlandse overheid, heeft de installatie van zonnepanelen in Nederland op gang gebracht. Leuk om te weten is dat de Nederlandse zonnepanelenmarkt qua omzet inmiddels groter is dan de fietsenmarkt.

Afbeelding: de software van Solar Monkey maakt de verkoop en planning van de installatie van zonnepanelen sneller en makkelijker.

Onderdeel van het impact ecosysteem van Den Haag

Solar Monkey is een belangrijk onderdeel van het Haagse business ecosysteem. “Als volwassen impact scale-up brengt Solar Monkey waardevolle ervaring en vaardigheden in voor de impact community in onze stad”, zegt Coos Santing, programmamanager bij ImpactCity. “Zij hebben veel van de uitdagingen waar Haagse startups voor staan al weten te doorstaan en kan hen advies geven vanuit de praktijk. Deze verscheidenheid aan organisaties, zowel in bedrijfsvolwassenheid als in expertise, cultuur en persoonlijkheid is precies wat business communities succesvol maakt en waar we op focussen binnen ons impact ecosysteem ,” vervolgt hij.

Solar Monkey heeft de Haagse impact community zien groeien als gevolg van de inzet en investeringen van ImpactCity, sinds het bedrijf het pand van tech incubator YES!Delft ontgroeide en zich vestigde in The Hague Tech, een bruisende tech community in Den Haag. Ook YES!Delft opende recent haar eerste satelliet hub bij The Hague Tech. “Deel uitmaken van een business community als The Hague Tech heeft tal van voordelen”, zegt Jan Pieter. “Allereerst is het echt inspirerend en motiverend om de ideeën van andere bedrijven te horen en te zien hoe succesvol ze zijn en hoe ze knelpunten oplossen. We hebben immers allemaal min of meer met dezelfde groeipijnen te maken.

“Solar Monkey heeft veel van de uitdagingen waar Haagse startups voor staan al weten te doorstaan en kan hen advies geven vanuit de praktijk.”

Coos Santing, programma manager ImpactCity, gemeente Den Haag

Versnelde invoering van zonnepanelen in Europa

Kijkend naar de toekomst geeft Solar Monkey prioriteit aan de internationale uitrol van hun huidige producten boven de ontwikkeling van nieuwe uitbreidingen of oplossingen. “Prioriteiten stellen is één van de belangrijkste dingen voor een groeiend bedrijf. Je kunt niet alles tegelijk doen. Ons product is nu klaar en de Nederlandse markt raakt verzadigd. Het is tijd om nieuwe markten te verkennen en onze positie te versterken in de markten waar we al voet aan de grond hebben”, zegt Jan Pieter. Natuurlijk zit zijn ondernemende geest vol ideeën voor de nabije en verre toekomst; we houden onze ogen open voor nieuwe succesverhalen van Solar Monkey!