Ga naar pagina inhoud

Ruim €180.000 uitgereikt aan initiatieven die de wereld beter maken
tijdens ImpactFest

7 november 2023

Den Haag, 7 november 2023 – De achtste editie van ImpactFest in de Fokker Terminal in Den Haag werd afgesloten met een awardceremonie op het hoofdpodium. Hier werden de winnaars van de Haagse Vernieuwers challenge bekend gemaakt, die gezamenlijk €22.500 in ontvangst mochten nemen. Daarnaast deelde het Rabo Impactfonds diverse cheques uit met een totale waarde van €140.000 aan innovatieve initiatieven. Ook Pels Rijcken reikte een financiële bijdrage uit het Pels4Good Fonds van €20.000 uit aan een startup die de toegang tot recht bevordert.

De Haagse Vernieuwers challenge stimuleert startende en groeiende bedrijven in Den Haag die innovatieve oplossingen ontwikkelen voor urgente maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering en voedseltekort. Met eerdere winnaars zoals Naïf Care, North Sea Farmers en Weco heeft de challenge zich stevig gevestigd in het Haagse impact ecosysteem. De wedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door ImpactCity, een programma van de gemeente Den Haag.

Dit zijn ze: de meest innovatieve ondernemers uit Den Haag

De finale van de Haagse Vernieuwers wedstrijd vond plaats tijdens ImpactFest, hét toonaangevende evenement in Europa voor iedereen die een positieve impact wil maken. De winnaar ‘Beste Vernieuwer’ met als prijs €15.000 is Feelou: deze startup ontwikkelde een unieke zwangerschapsbeha die met het veranderende lichaam meegroeit. De aanmoedigingsprijs van €5.000 gaat naar Wattrogen: ontwikkelaar van verticale windmolens voor woonwijken en stedelijke gebieden. Daarnaast mocht GreenAnt, een startup die klimaatactie ondersteunt met behulp van satellietdata en kunstmatige intelligentie, de publieksprijs in ontvangst nemen van €2.500.

“Ik vind het fantastisch om te zien dat Feelou, Wattrogen en GreenAnt zijn uitgeroepen tot winnaars van de Haagse Vernieuwers challenge 2023. Daar mogen we als stad trots op zijn. ImpactCity is één van Europa’s toonaangevende clusters voor bedrijven die goed doen en zaken doen combineren. Via dit initiatief faciliteert de gemeente innovatieve duurzame ondernemers bij het starten en opschalen van hun bedrijf. En we zien in de afgelopen jaren dat steeds meer duurzame ondernemers bewust kiezen voor Den Haag om zich te vestigen.”

Saskia Bruines, wethouder Economie

Ondersteuning voor innovatieve thema’s dankzij Rabo Impactfonds

Rabobank is al sinds 2019 partner van ImpactCity en gezamenlijk ondersteunen de partijen ondernemers in Den Haag met een duurzame missie. Rabobank is al vele jaren inhoudelijk betrokken bij het programma van ImpactFest en heeft het evenement dit jaar als podium benut om cheques van het Rabo ImpactFonds uit te reiken. 

Het Rabo ImpactFonds richt zich op organisaties en startups met een innovatief idee dat een bijdrage levert aan de voedseltransitie, energietransitie of een inclusieve samenleving. Aan Fairm, VanHier, WeCo, Memsys, MycoFarming en North Sea Farmers heeft Rabobank op ImpactFest een totaalbedrag van €140.000 uitgereikt. 

Verbetering van toegang tot recht met Pels4Good Fonds

Met een speciaal fonds steunt Pels Rijcken projecten of activiteiten die het gemakkelijker maken voor mensen en kleinere ondernemers om hun rechtspositie te bepalen of om hun recht te halen, ongeacht afkomst, positie of rechtsvraag. Na een pitchronde van de drie genomineerden Visual Contracts, LISI en De Leidse Rechtswinkel, wees de jury Visual Contracts als winnaar aan.