Maak kennis met Byewaste: “Recycling is kapot en moet gerecycled worden”
11 juli 2022
Maak kennis met Byewaste: “Recycling is kapot en moet gerecycled worden”
Byewaste, een van de deelnemers aan het ImpactCity accelerator programma, is een startup die sinds 2020 de strijd aangaat met afval. Het helpt zijn gebruikers om spullen gratis te doneren of te recyclen. Het enige wat ze hoeven te doen is een ophaalmoment plannen en Byewaste zorgt voor de rest. We spraken met oprichter Tommaso Troiani over zijn initiatief.
“Ik ben Byewaste begonnen omdat ik het onbegrijpelijk vond hoe moeilijk het is om de materiële waarde van gebruikte voorwerpen te behouden,” zegt Tommaso, “In Capelle aan den IJssel hebben we Byewaste gelanceerd: daarmee is mijn idee werkelijkheid geworden. In een half jaar tijd hebben we al meer dan 30 ton aan spullen opgehaald bij mensen thuis. Er is duidelijk veel vraag naar een laagdrempelige ophaalservice van gebruikte spullen die anders worden weggegooid.”
“We willen duurzaamheid en recycling zo makkelijk mogelijk maken, zodat iedereen ermee aan de slag kan”, voegt hij eraan toe, “vandaag de dag is duurzaamheid vaak nog een luxe. We willen de cyclus doorbreken door hergebruik en recycling voor iedereen beschikbaar te maken. Door spullen te repareren of op te knappen, verlengen we de levensduur en redden we vele voorwerpen van de stortplaats en van verbranding. Byewaste verlaagt de drempel voor iedereen om de eerste stap te zetten. We breiden dit jaar uit naar Rotterdam en kijken er erg naar uit om onze impact te vergroten.”
“We willen iets innovatiefs doen in de ouderwetse industrie van recycling. Recycling is kapot en moet gerecycled worden”, zegt hij, “Omdat we jong zijn, zijn we in staat om de wereld met frisse ogen te zien en te geloven in een wereld waarin afval geen probleem is.”
Groei versnellen
Byewaste was een van de tien deelnemers die dit jaar uit 260 kandidaten werden geselecteerd voor het ImpactCity Accelerator programma. Door middel van een intensief traject van drie maanden ondersteunt het programma impact startups en helpt het hun groei te versnellen. “Het ImpactCity accelerator programma was geweldig. We hebben workshops gevolgd en investeerders ontmoet. Deelname aan het programma heeft ons geholpen om uiteindelijk een partnership te sluiten met Stichting DOEN, waardoor we onze diensten verder kunnen verbeteren en uitbreiden naar meer steden in Nederland”, zegt Tommaso.
Bovendien is de samenwerking met DOEN een soort keurmerk voor Byewaste gebleken.
“Om in het DOEN-netwerk opgenomen te worden, hebben we zes maanden lang onderzoek en due diligence gedaan. Het betekent dat bedrijven die door DOEN worden gesteund, gezien worden als bedrijven die met solide projecten bezig zijn. Als DOEN eenmaal geïnvesteerd heeft, betekent dit dat het om iets goeds gaat dat een echte impact heeft. Het blijkt in ons voordeel te werken, als een soort kwaliteitsstempel,” zegt Tommaso.
Samenwerken in plaats van concurreren
Een echte circulaire economie tot stand brengen draait allemaal om samenwerken, wat een radicale verschuiving is van op concurrentie gebaseerde business-as-usual. Tommaso zegt: “We merken dat er meerdere bedrijven initiatieven starten gericht op iets duurzaams doen met afval. Veel van die bedrijven zijn zinvol om mee samen te werken om onze reikwijdte en impact te vergroten.”
“Ik geloof dat, om echt duurzaam te zijn, om echt een circulaire economie te creëren, het gaat om samenwerken in plaats van concurreren,” benadrukt hij. “We willen niet het werk doen dat iemand anders al heel goed doet. In plaats daarvan willen we het ecosysteem juist verder helpen door de juiste matches te maken. Op die manier kunnen we samen uitblinken. Voor ons maakt het een groot verschil dat we nu in Nederland zijn, in een ecosysteem als ImpactCity. Want Den Haag is als een magneet voor betekenisvolle impactinnovaties. We kijken ernaar uit om hier deel van uit te maken en zullen dan ook binnenkort in Den Haag te vinden zijn.”
“Den Haag is als een magneet voor betekenisvolle impactinnovaties.”
Tommaso Troiani samen met de andere deelnemers van de ImpactCity Accelerator