Ga naar pagina inhoud

Investeringen in impactbedrijven wereldwijd gedaald

7 november 2023

Impact startups hebben in 2023 tot nu toe meer dan $41 miljard opgehaald, een verwachte daling van 36% ten opzichte van 2022. Dit betekent dat er een sterke wereldwijde terugval is in Venture Capital (VC) financiering voor bedrijven die zich richten op klimaattechnologie, hernieuwbare energie, circulariteit en sociale rechtvaardigheid. Deze cijfers staan in het rapport “Impact Startups 2023” , dat vandaag is gepresenteerd op ImpactFest door Dealroom.co en ImpactCity.

Een wereldwijde afname van impactinvesteringen is vooral zorgwekkend omdat geen van de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) zoals geformuleerd door de Verenigde Naties (VN) op schema liggen om in 2030 te worden bereikt: een punt van aandacht in de aanloop naar de Klimaatconferentie van de VN eind november in Dubai.

ImpactFest: werken aan oplossingen

De bevindingen van “Impact Startups 2023” werden gepresenteerd op ImpactFest, Europa’s toonaangevende impactevenement, waar impactmakers wereldwijd werken aan oplossingen voor een betere wereld. In tegenstelling tot het rapport laat ImpactFest zien dat investeerders wel degelijk geïnteresseerd zijn in het investeren in sociale en duurzame bedrijven: 12 impact investeerders pitchen op het podium om de perfecte match te vinden met een impact bedrijf. Verder presenteert ImpactFest duurzame nieuwe bedrijfsvormen zoals Steward Ownership en B Corp Certification.

Klimaattechnologie en duurzame energie domineren

Als we iets dieper in de cijfers van ‘Impact Startups 2023′ duiken, zien we dat klimaattechnologie en duurzame energie nog steeds de meest gefinancierde SDG’s zijn. Startups die zich richten op humanitaire SDG’s worden het minst gefinancierd. Net als bij de andere impact startups, is ook VC-financiering voor klimaattechnologie met 35% gedaald ten opzichte van vorig jaar, maar private equity, projectfinanciering en leningen vullen het gat. Startups op het gebied van hernieuwbare energie haalden dit jaar bijna 4 miljard dollar aan VC-financiering op, wat slechts een lichte daling is ten opzichte van 2021-2022. Zonne-energie is koploper en trok 84% van alle VC-financiering aan in de afgelopen drie jaar.

Regionale cijfers: nog een lange weg te gaan voor klimaatrechtvaardigheid

De Impact Database van Dealroom laat zien dat Europa dit jaar de Verenigde Staten in heeft gehaald als topfinancier van Impact startups en veel meer veerkracht toont in de economische neergang. Nederland scoort op impact financiering hoger dan het Europese gemiddelde.

Lage- en middeninkomenslanden trekken slechts 5% van de wereldwijde impactfinanciering aan, ondanks het feit dat ze meer dan 50% van de wereldbevolking huisvesten en het meest blootstaan aan de gevolgen van klimaatverandering. Er zijn nog steeds heel weinig klimaatgerichte fondsen die zich vestigen in lage-inkomenslanden.

Over het rapport

De bevindingen uit ‘Impact Startups 2023’ zijn gebaseerd op de Dealroom.co Impact database, die informatie verzamelt over bijna 17.000 “impact startups”, gedefinieerd als bedrijven die één of meer VN Sustainable Development Goal (SDG’s) tot de kern van hun activiteiten rekenen en de potentie hebben om op te schalen. ImpactCity en Dealroom.co hebben deze impact database samen met andere partners opgericht om de ontwikkeling van het wereldwijde impact ecosysteem te meten.

Leaflet

ImpactCity heeft het rapport ‘Impact Startups 2023’ samengevat in een folder, die op ImpactFest aan de bezoekers werd uitgedeeld.

Bekijk het volledige rapport