Ga naar pagina inhoud

Impactbedrijven wereldwijd 2,3 biljoen dollar waard

22 november 2022

Impactbedrijven zijn wereldwijd inmiddels meer dan 2,3 biljoen dollar waard. Dat blijkt uit het “Impact Startups 2022”-rapport, dat Dealroom samen met ImpactCity vorige week op ImpactFest presenteerde. Uit het rapport blijkt dat impact startups tot nu toe 35 miljard dollar hebben aangetrokken in 2022. Dat is een daling ten opzichte van een recordbedrag van 68 miljard dollar in 2021, maar de bedragen van het volledige kalenderjaar 2020 worden nu al overschreden. Dit betekent dat – als je het extreme jaar 2021 eruit haalt – impactinvesteringen nog steeds stijgen.

Uit de Impact database van Dealroom blijkt dat er inmiddels 200 impact startups de status van impact unicorn hebben bereikt. Dit betekent dat zij een marktwaarde van minimaal een miljard dollar hebben bereikt.

Sustainable Development Goals

Investeerders richten zich voor het overgrote deel op impact startups die klimaatverandering aanpakken, met name Sustainable Development Goal  ‘klimaatactie” en “betaalbare en duurzame energie”. De snelst groeiende SDG’s als het gaat om investeringen zijn “leven in water” en “eerlijk werk en economische groei”.

Regionale ontwikkeling

De Verenigde Staten blijven de grootste markt, met 16,3 miljard dollar die tot nu toe dit jaar door impactstartups is aangetrokken. Europese impact startups zijn de VS echter aan het inhalen: dit jaar hebben ze tot nu toe 14,2 miljard dollar aan investeringen opgehaald. Afrika is de regio waar durfkapitaalinvesteringen zich het snelst ontwikkelen: in de afgelopen vijf jaar is er 8,4 keer meer geïnvesteerd dan in de jaren daarvoor.

Europa heeft het hoogste niveau van durfkapitaalinvesteringen als aandeel van de totale durfkapitaalmarkt (18%, tegenover 8% voor de VS en 4% voor Azië).

Impactbanen in Nederland

Het rapport geeft ook inzicht in het aantal impactbanen in Nederland. Impact startups zorgen voor 10% van het aantal startup-arbeidsplaatsen in Nederland. De provincie Zuid-Holland heeft de hoogste concentratie banen in impact startups vergeleken met andere provincies in Nederland. Op stadsniveau zijn Den Haag, Arnhem en Maastricht de meest impact-intensieve steden.

Over het rapport

Impact Startups 2022’ baseert zijn bevindingen op de Dealroom Impact database, die informatie verzamelt over bijna 10.000 “impact startups”, gedefinieerd als bedrijven die één of meer VN Sustainable Development Goal (SDG’s) tot de kern van hun activiteiten rekenen en het potentieel hebben om op te schalen. ImpactCity en Dealroom hebben deze impact database samen met andere partners opgericht om de ontwikkeling van het wereldwijde impact ecosysteem te meten.

Leaflet

ImpactCity heeft het rapport ‘Impact Startups 2022’ samengevat in een handzame folder, die op ImpactFest aan de bezoekers werd uitgedeeld.

Bekijk het volledige rapport