Ga naar pagina inhoud

BBBLS ontvangt grote REACT subsidie voor ontwikkeling CO2 neutrale kas

9 december 2021

Haagse startup ontvangt grote REACT EU subsidie voor ontwikkeling CO2-neutrale kas

Een grote Europese subsidie van ruim 1,2 miljoen euro draagt op korte termijn bij aan de bouw van een klimaatneutrale kas in het Westland. Haagse startup BBBLS ontwikkelde de technologie die eraan ten grondslag ligt. BBBLS maakt slim gebruik van zeepbellen tussen de dubbelwandige folielaag van de kas. De bellen dienen als dynamisch isolatiemateriaal met een baanbrekende energiebesparing tot gevolg. De Gemeente Den Haag houdt het project reikhalzend in de gaten.

“De basis is eigenlijk heel simpel,” zegt Anton Paardekooper, oprichter van BBBLS, “we gebruiken zeepbellen tussen een dubbele folielaag. De bellen creëren stilstaande lucht en dat isoleert heel erg goed. Dat kunnen we aan- en uitzetten en daarmee kunnen we het klimaat van een kas beïnvloeden.”

“Met deze REACT EU financiering kunnen we een demonstratiekas bouwen van duizend vierkante meter en daar twee jaar lang met mensen van tuinbouwbedrijf Koppert Cress proeven doen en aantonen dat het werkt. Dit is echt een grote stap,” zegt hij.

Grote voordelen

De innovatie werkt twee kanten op: “Het allergrootste voordeel voor telers is dat, als het kouder is, ze 80% energie besparen om de kas warm te houden. Een tweede bijkomend voordeel is dat je de zeepbellen ook overdag kunt gebruiken als er te veel zonlicht is om te voorkomen dat er planten oververhit raken of verbranden,” legt Anton uit. “Het is zowel dynamische isolatie als dynamische schaduw die je aan en uit kunt zetten.”

“Ook is het een net zero kas. Dat houdt in dat er geen CO2-uitstoot is,” voegt zijn collega Jan-Willem Kruijt toe. “Dat kunnen we bereiken omdat we de kas helemaal elektrisch draaien. Als je daarvoor groene stroom gebruikt geeft dat een heel andere footprint dan de klassieke tuinbouwkas waar traditioneel veel gebruik gemaakt wordt van gas.”


Demonstratie BBBLS bij Koppert Cress

Opschaalbaar

Na vijf succesvolle pilot projecten die functionerende kassen opleverden is BBBLS nu toe aan het opschalen van de techniek. Anton: “We hebben aangetoond dat de techniek werkt en gaan ‘m nu zo door ontwikkelen dat we hem in de markt kunnen introduceren. Dat is wat we met dit project willen bereiken.”

De samenwerking met grote tuinbouwspeler Koppert Cress hierin is bijzonder. “Ze zijn een van de weinigen die hun nek zo ver uitsteken dat ze ruimte, mensen en tijd ter beschikking stellen om aan dit soort initiatieven mee te werken. Koppert Cress is absoluut één van de koplopers,” zegt Anton.

“Binnen dit project is het de bedoeling om samen met Koppert Cress aan te tonen dat het werkt en dat te demonstreren aan andere telers. Daarna kunnen we de kas gaan gebruiken om met andere telers proefteelten te gaan doen,” schetst Anton de toekomst.

Ook Rob Baan, CEO bij Koppert Cress, is verheugd over de samenwerking: “Wij zien een grote rol weggelegd voor de tuinbouwsector in het oplossen van het wereldwijde voedsel- en duurzaamheidsvraagstuk. Daarbij zoeken we graag de samenwerking op met startups.”

“Startups komen van buiten de sector en kijken daarom met een heel andere bril naar onze uitdagingen. Zo komen ze met verrassende toepassingen van technieken die soms al in andere sectoren gebruikt worden,” zegt hij. “Bovendien zit het in de tuindersgeest om te verduurzamen, want het verminderen van het energieverbruik resulteert per definitie in lagere kosten.”

Regionale samenwerking

Er is veel te innoveren in de tuinbouwsector en de regiofunctie vervult daar een belangrijke rol in. “Omdat er toegang is tot kapitaal en veel jong talent heeft Den Haag de unieke kans om een interessante brug te slaan naar zo’n sector die op slechts 3 kilometer afstand ligt. Er kan nog veel meer samengewerkt worden om de ecosystemen met elkaar te verbinden,” zegt Anton.

Frank Puchala, die vanuit Den Haag namens Kansen voor West de subsidieaanvraag faciliteerde, beaamt dit. “De demonstratiekas van BBBLS is een goed en tastbaar voorbeeld van hoe regionale samenwerking kan bijdragen aan het verder verduurzamen van de tuinbouw,” benadrukt hij. “Ook sluit het project perfect aan bij de gestelde ambities in de Europese Green Deal.”

Demonstratie BBBLS bij Koppert Cress

Ook Saskia Bruines, wethouder Economie bij de Gemeente Den Haag, onderstreept het belang van regionale samenwerking: “Innovatie stopt niet bij de gemeentegrens. Daar is dit project een mooi voorbeeld van. We hebben elkaar in de regio echt nodig om stappen te maken naar een duurzame economie. Ik ben blij om te zien dat BBBLS haar plek heeft gevonden bij ImpactCity en nu met deze subsidie de stap kan maken om op te schalen met de demonstratiekas.”

Jolanda Heistek, directeur van Greenport West-Holland, sluit zich daarbij aan: “Dit project levert een innovatieve bijdrage aan de energietransitie waar we in de regio aan werken. Dit kunnen we alleen realiseren door samen te werken. De mooie interactie tussen Den Haag en het Westland in dit project juichen we dan ook enorm toe. Bovendien sluit het project van BBBLS uitstekend aan bij onze ambitie om het meest toonaangevende tuinbouwcluster ter wereld te blijven.”

Onderweg naar de toekomst

BBBLS’ keuze om zich te vestigen in Den Haag was een heel bewuste. “We staan nu op de grens van startup naar scale-up. Dat betekent dat de zoektocht naar kapitaal belangrijk is. We hebben juist via ImpactCity Den Haag een aantal goede contacten uit de kapitaalmarkt gevonden, privaat maar ook publiek,” zegt Anton. “In startup hub Apollo 14 hebben we een passende thuisbasis gevonden. We merken dat we hier een goed netwerk vinden voor datgene dat we nu als bedrijf zoeken.”

“Den Haag heeft een grote stem gehad in ons project. Door actief aan dit soort samenwerkingen mee te doen, er echt handen en voeten aan te geven, bereikt Den Haag iets heel bijzonders. Het is echt wel stevig wat ze doen,” zegt Anton.

“Duizend vierkant meter is voor de tuinbouw klein, dus we moeten echt nog een stap maken als scale-up. Maar voor een proefproject is het grootschalig, dus daarmee is het een dappere stap,” zegt hij. “Het is onze ambitie om over een paar jaar misschien wel een kwart van de tuinbouw te kunnen vangen om dit soort dingen te gaan doen. We hebben grote ambities, we willen echt impact maken.”

Links naar rechts: Anton Paardekooper (BBBLS), Jolanda Heistek (Greenport West-Holland), Rob Baan (Koppert Cress) en Wethouder Saskia Bruines (gemeente Den Haag)

Voor meer informatie:

www.bbbls.net/koppert-cress