Ga naar pagina inhoud

Golf- en getijdenenergie onderwerp van gesprek in Den Haag

25 oktober 2023

Den Haag, 26 Oktober 2023  – Deze week staat in het teken van de Ocean Energy Conference in Amare, Den Haag. Tijdens deze conferentie gaan de gesprekken over de nieuwste technieken op het gebied van golf- en getijdenenergie. Een relatief nieuwe manier van energie opwekken die op veel fronten nog in de ontwikkeling is. De Europese commissie zet met een doelstelling van 1 Gigawatt geïnstalleerd vermogen in 2023 en 40 Gigawatt in 2050 hoog in. De sector heeft als belangrijk voordeel dat zij ook wanneer de zon wat minder schijnt en het wat minder hard waait energie kan leveren. Deze week komen de Europese professionals samen om te bespreken hoe de sector sneller kan groeien. Een groot aantal Europese pilot projecten zijn al uitgevoerd met name in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, maar ook in Nederland.

Opvallend zijn drijvende windmolens die eveneens over golfslagtechniek beschikken waarmee energie opgewekt kan worden. Sommige generatoren zetten in op de horizontale of verticale beweging van de golf. Sommige generatoren combineren deze beweging. Technieken kunnen een accu hebben of een kabel naar land of een dichtbij zijnde windmolen die op een stroomkabel is aangesloten, zodat de stroom aan land gebruikt kan worden. Ook wordt gekeken hoe de windmolenparken op zee ‘multifunctioneel’ kunnen worden ingezet door ze uit te rusten met drijvende zonnepanelen, golf- en getijdenenergie. Ook wordt rekening gehouden met de mogelijkheden van zeewierboerderijen en het terugbrengen van de oorspronkelijke riffen welke in de laatste decennia verloren zijn gegaan door de visserij. Verschillende prototypes van golf- en getijdengeneratoren zijn gratis te bezoeken voor en in Amare tot vandaag en vanaf morgen is de getijdenturbine van DMEC weer terug op zijn plek, buiten, op de Hellingweg 11d in Den Haag.   

Verschillende golf- en getijdenturbines zijn te zien voor en binnen bij Amare Den Haag.

“Den Haag is bijzonder trots dat deze gesprekken over de laatste ontwikkelingen op dit gebied plaatsvinden in Den Haag. Naast een goede geografische positie als ‘Stad aan Zee’ is Den Haag ook de locatie waar organisaties als Dutch Marine Energy Center, North Sea Farmers en bedrijven als Hygro en Weco hun thuishaven hebben. Ook kunnen bedrijven voor de kust van Scheveningen hun innovaties op open zee testen”. Aldus Martin Hulsebosch, adviseur New Energy van de gemeente Den Haag.

Op de eerste dag van de conferentie werden prijzen uitgereikt zoals de Ocean Energy Europe’s Vi Maris award welke werd gewonnen door Tony Lewis, de CFO van Ocean Energy Europe. Tony Lewis zet zich al meer dan 40 jaar in voor ‘Ocean Energy’ en wordt gezien als de vader van oceaanenergie.

Over Ocean Energy Europe

Ocean Energy Europe is het grootste netwerk van oceaanenergieprofessionals ter wereld. Meer dan 120 organisaties, waaronder Europa’s toonaangevende nutsbedrijven, industriëlen en onderzoeksinstituten, vertrouwen erop dat OEE de belangen van de Europese oceaanenergiesector behartigt.

De missie van Ocean Energy Europe is het creëren van een sterk klimaat voor de ontwikkeling van oceaanenergie, het verbeteren van de toegang tot financiering en het vergroten van zakelijke kansen voor haar leden. Om dit te bereiken werkt OEE samen met de Europese instellingen (Commissie, Parlement, Raad, EIB, enz.) en nationale ministeries over beleidskwesties die van invloed zijn op de sector. De resultaten zijn onmiskenbaar: de afgelopen vier jaar is het profiel van de sector aanzienlijk toegenomen en is de EU uitgegroeid tot een belangrijke motor van de sector. 

Tijdens de Ocean Energy Europe conferentie zijn start- en scale-ups, NGOs, investeerders, beleidsmakers en andere stakeholders uit meer dan 40 landen aanwezig, waaronder de grootste wereldwijde spelers als:

  • CorPower Ocean: Zweedse ontwikkelaar van het eerste grootschalige commerciële golfenergie project in Portugal – Nederlandse projectcoördinatie, composiet machine & anker;
  • Orbital Marine: Schotse pionier in getijdenenergie met de grootste drijvende getijdenenergiecentrale ter wereld – Nederlandse coatings en onderdelen;
  • SIMEC Atlantis Energy (SEA): Schotse operator van het grootste getijdenstroom project ter wereld – Nederlandse afdichting van de turbines.