Ga naar pagina inhoud

Financiering van geothermische energie hoofdthema op GGIS2024

Den Haag, 28 maart 2024 – De Global Geothermal Impact Summit 2024 vindt plaats op 23 en 24 april in de Fokker Terminal in Den Haag en rondleidingen in de stad op 25 april. Door het samenbrengen van experts uit de geothermische sector, financiële instellingen, overheidsinstanties en impact investeerders, creëert de GGIS2024 een platform voor dialoog, samenwerking en strategische planning.

Tijdens het evenement worden financieringsmodellen, risicobeheer, publiek-private partnerschappen, impactinvesteringen en het opschalen van investeringen in geothermische energie onderzocht. Het financiële aspect wordt rechtstreeks aangepakt, nieuwe partnerschappen ontstaan en de weg vrijgemaakt wordt voor een wereldwijde geothermische renaissance.

“De technologie is er klaar voor en de potentie is enorm; nu is de tijd om te investeren in geothermische energie en onze transitie naar een duurzame toekomst te versnellen.”

Marit Brommer, directeur van de Internationale Geothermermal Association (IGA)

Tijdens de summit

  • Discussies met nieuwe inzichten: gerenommeerde sprekers gaan dieper in op kritieke onderwerpen zoals financieringsmethodes in geothermische projecten, risicobeheer en de rol van duurzame investeringen om de industrie vooruit te helpen;
  • Netwerkmogelijkheden: bezoekers komen in contact met een gevarieerde groep professionals uit de geothermische en financiële sector voor nieuwe samenwerkingen en partnerschappen;
  • Gerichte thema’s: tijdens dag 1 van de top ligt de focus op ‘Financiering van geothermische energie’, terwijl dag 2 dieper ingaat op impact investeren in de sector.
  • Speciale evenementen: rondom het evenement vinden exclusieve netwerk evenementen plaats, waaronder een feest op 23 april, de After-show Sundowner op 24 april en excursies voor en na de top, die de mogelijkheid bieden om in een ontspannen sfeer samen te komen.

Geothermische energie in Den Haag

“Den Haag biedt verschillende geothermische voorbeelden. Naast het Rijswijkse Centrum voor Duurzame Geo-Energie heeft Den Haag nog een unieke geothermische installatie: een van de weinige binnenstedelijke geothermische productie-installaties ter wereld. Deze installatie, de Haagse Aardwarmte Leyweg (HAL), is een 7 MW doublet (een productie- en injectieput) die warmte van 76 graden Celsius produceert vanaf een diepte van twee kilometer, die wordt gebruikt om huizen in de buurt van de installatie te verwarmen. Een andere lokale geothermische kracht om rekening mee te houden is de tuinbouwsector. De regio Den Haag is het centrum van de wereldberoemde Nederlandse kassen, die een belangrijke factor zijn in het feit dat Nederland, ondanks zijn geringe omvang, een van de grootste voedselexporteurs ter wereld is. De tuinbouwsector is zeer energie-intensief en is lange tijd afhankelijk geweest van aardgas als belangrijkste verwarmingsbrandstof.”

Martin Hulsebosch, trade officer bij de gemeente Den Haag

Lees meer over Geothermie en impactmakers in Den Haag zoals Canopus die met een nieuwe boortechniek geothermische putten 2,5 keer meer energie kan laten produceren op Stories of Purpose Den Haag, waar dit artikel oorspronkelijk gepubliceerd is.

Over IGA Internationale Geothermische Associatie

De International Geothermal Association (IGA) is het toonaangevende wereldwijde platform voor geothermische energie. IGA zet zich in om geothermische energie te promoten als een gamechanger voor het behalen van Sustainable Development Goal #7 die voorziet in betaalbare, schone energie voor iedereen. De IGA verbindt de wereldwijde geothermische gemeenschap en dient als knooppunt voor netwerkmogelijkheden gericht op het promoten en ondersteunen van wereldwijde geothermische ontwikkeling.

Jaarlijks organiseert deze Haagse associatie de Global Geothermal Impact Summit om de duurzame ontwikkeling van geothermische energie te bespreken en te promoten. De top dient als katalysator voor samenwerking en kennisuitwisseling en stimuleert vooruitgang in geothermische technologie en beleid.