Ga naar pagina inhoud

Envision haalt €1.5 miljoen op voor AI-aangedreven app en smartglasses

18 MEI, 2021
Envision is het bekroonde AI-aangedreven technologiebedrijf dat blinde en slechtziende mensen meer zelfstandigheid en toegang geeft tot de visuele informatie om hen heen. Hun AI-aangedreven software extraheert verschillende soorten informatie uit afbeeldingen en spreekt ze hardop uit, waardoor blinde en slechtziende gebruikers documenten op het werk kunnen lezen, hun vrienden kunnen herkennen, persoonlijke bezittingen thuis kunnen vinden, het openbaar vervoer kunnen gebruiken en meer – allemaal volledig onafhankelijk.

De AI-gedreven software van Envision kan allerlei soorten tekst lezen, inclusief digitale en handgeschreven tekst, kranten, boeken en productlabels, in meer dan 60 talen, gezichten herkennen, scènes beschrijven, kleuren detecteren, objecten zoeken en nog veel meer.

De software van Envision is beschikbaar voor gebruik op twee verschillende manieren: op smartglasses als ingebouwde, handsfree technologie (momenteel in samenwerking met Google Glass met de mogelijkheid om in de toekomst andere smartglasses te gebruiken) en als een smartphone app voor iOS en Android.

De producten worden momenteel in meer dan 200 landen gebruikt en het bedrijf voegt maandelijks nieuwe distributeurs toe in alle uithoeken van de wereld. De producten zijn samen mét en vóor blinden en slechtzienden ontworpen om de gebruikerservaring te optimaliseren. Envision bouwt voort op haar sterke groeimomentum en zet zich in om zoveel mogelijk mensen wereldwijd te helpen.

Envision is eind 2017 opgericht door Karthik Mahadevan en Karthik Kannan en is een niet-beursgenoteerd bedrijf gevestigd in Den Haag, Nederland. Envision draagt bij aan SDG 3 (Goede gezondheid en welzijn), SDG 8 (Waardig werk en economische groei) en SDG 10 (Verminderde ongelijkheden) van de Verenigde Naties.

Gebruik van fondsen

Envision zal het geld gebruiken om hun team in Den Haag op te schalen ter ondersteuning van hun plannen om hun producten over de hele wereld beschikbaar te maken. Ze zullen hun R&D-team uitbreiden om hun geavanceerde Artificial Intelligence verder te ontwikkelen en te verbeteren en meer betekenisvolle visuele informatie toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden. Er zal ook een toename van marketingactiviteiten plaatsvinden om de verkoop van de app en de bril verder te verbeteren via een netwerk van distributeurs over de hele wereld.

Karthik Mahadevan, de mede-oprichter en CEO, zei: “We zijn verheugd om deze nieuwe fase in te gaan waarin we onze missie om allerlei soorten visuele informatie voor iedereen toegankelijk te maken, kunnen versnellen. We staan nog maar aan het begin van wat mogelijk is en de nieuwe partners en middelen hebben ons nu van brandstof voorzien om dit product optimaal te lanceren.”

Over de investeerders

4impact, een impact gericht durfkapitaal bedrijf gevestigd in Den Haag, investeerde eerder in de eerste investeringsronde van Envision in 2019.

Pauline Wink, oprichter van 4impact, zegt: “De drive, toewijding en visie van de Envision team is ongeëvenaard en de groei van het bedrijf is een bewijs van hun uitvoering tot nu toe. Naast blinden en slechtzienden, kunnen de ondersteunende technologische producten van Envision een veel grotere markt bestrijken, bijvoorbeeld mensen met leesproblemen, zoals de 700 miljoen mensen met dyslexie. We zijn er trots op Envision verder te ondersteunen in deze volgende groeifase ”

De twee nieuwe VC’s aan boord zijn het ABN AMRO Sustainable Impact Fund, ABN AMRO’s nieuwe investeringsfonds voor duurzame en sociale impact, en Impact Ventures, een impact fonds gevestigd in Hongarije, dat gelooft in de kracht van sociale impact die startups zoals Envision kunnen creëren.

Gergely Ivancsics, Investment Manager bij Impact Ventures, merkt op: “Deze uitstekende en doelgerichte technologie van Envision heeft een enorm potentieel om uit te breiden tot nog meer ondersteunende functies ten behoeve van blinden en slechtzienden over de hele wereld. We zijn verheugd om ons bij Envision aan te sluiten en de groei en schaal van de sociale impact te ondersteunen.”

Eric Buckens, Investment Director bij ABN AMRO Sustainable Impact Fund benadrukt: “We zijn verheugd om met Envision mee te gaan op hun veelbelovende reis. We geloven dat dit team een werkelijk ontwrichtende technologie heeft ontwikkeld die de levens van zoveel mensen over de hele wereld zal helpen veranderen. Een uitstekend voorbeeld van hoe bedrijfsdoelstellingen en impact doelen kunnen worden gecombineerd, als onderdeel van een duurzame en sociale transitie van de economie.”

Naast de professionele institutionele investeerders, is Envision verheugd om 4 investeerders toe te voegen van Operator.Exchange, een groep angel-investeerders die snelgroeiende startups hebben opgericht of gebouwd. De investeerders zijn onder meer Mark de Lange van Ace & Tate, Lucas Meijer van Unity, Paul Veugen van Usabilla en Sanne Manders van Flexport. Naast hun investering brengen deze operators een schat aan strategische ervaring en advies mee.

De investeringsronde omvat 3 impact fondsen, bestaande investeerder 4impact krijgt gezelschap van ABN AMRO Sustainable Impact Fund en het Hongaarse Impact Ventures, samen met strategische investeerders van Operator.Exchange. Het financiering zal worden gebruikt om de groei te versnellen om zo veel mogelijk blinden en slechtzienden wereldwijd te ondersteunen.