Ga naar pagina inhoud

“De impact economy is precies wat de wereld nodig heeft”

APRIL 13, 2021
Dit is de Draper Richards Kaplan Foundation
De Draper Richards Kaplan Foundation (DRK) vestigt zich dit jaar op Europese bodem en doet dat met een Europees hoofdkantoor in Den Haag. Wij spraken directeur Lisa Jordan over het werk van de foundation en haar komst naar Den Haag: “We zien er naar uit om actief onze kennis te gaan delen in het ImpactCity ecosysteem in Den Haag, te beginnen met ImpactFest 2020”.

DRK financiert en ondersteunt sinds 2002 sociaal ondernemers die de potentie hebben om impact te maken. “Draper Richards Kaplan werkte tot nu toe vanuit Amerika en heeft vestigingen in India en Afrika. Vanaf dit jaar treden we officieel toe tot de Europese markt,” zegt managing director Lisa Jordan.

“De afgelopen tien jaar zijn er steeds meer jonge mensen opgestaan, een nieuwe generatie van energieke, vernieuwende ondernemers die op heel nieuwe manieren naar sociale vraagstukken kijken. Wij vinden dat zij de ondersteuning moeten krijgen die ze verdienen en daarom bieden we hen in een vroeg stadium financiering, zodat zij hun bedrijf solide kunnen opbouwen en later kunnen opschalen,” vertelt Lisa.

“AANDACHT VOOR PEOPLE, PLANET AND PROFIT KAN ALLEEN ALS JE COMMERCIEEL ONDERNEMERSCHAP COMBINEERT MET DE MISSIE OM IMPACT TE HEBBEN OP MENSENLEVENS”

Impact voorop

DRK’s werkwijze is daarin essentieel – en is uniek. “We geven ongeoormerkt kapitaal en nemen plaats in het bestuur van de onderneming voor drie jaar. We zetten al onze middelen in, inclusief ons netwerk, ten gunste van de organisatie. We openen deuren, versterken ondernemers in hun organisatiestructuur en ontwikkelen zij-aan-zij met deze pioniers een groeistrategie,” zegt Lisa.

“Bij de DRK Foundation staat impact altijd voorop, en niet de financiële winst. Rendement is fijn, maar we zien impact als onze belangrijkste taak. Hun succes is ons succes. We meten de impact door te kijken naar het aantal mensenlevens dat wordt geraakt door de ondernemer. Dat zijn er tot nu toe wereldwijd meer dan 150 miljoen,” benadrukt Lisa.

“Vanuit Den Haag willen we ook in Europa ondernemers ondersteunen die zich richten op complexe vraagstukken, hier of in de rest van de wereld,” aldus Lisa.

Ze zegt: “We zien allemaal dat onze huidige economie niet houdbaar is. Hij werkt ongelijkheid in de hand en zorgt niet voor werkgelegenheid. De coronacrisis versterkt dat beeld. Daarom is de Haagse focus op de impact economy de juiste weg. Aandacht voor people, planet and profit kan alleen als je commercieel ondernemerschap combineert met de missie om impact te hebben op mensenlevens.”

“IN DEN HAAG BESTAAT EEN IDEAAL KLIMAAT VOOR INNOVATIEVE BEDRIJVEN”

Richting de toekomst

“Ik ben heel trots op DRK en de ondernemers,” zegt ze vol overtuiging. “DRK permitteert het zich om écht in de toekomst te kijken. Met mijn dertig jaar aan ervaring in filantropie kan ik volmondig zeggen dat de huidige generatie ondernemers bezig is om oplossingen binnen de markt te zoeken. Ze nemen elke dag risico’s ten gunste van onze samenleving.”

Lisa: “We zijn nu bezig met de ontwikkeling van een nieuw fonds, waarmee we 80 miljoen Amerikaanse dollar aan kapitaal binnen halen om nog meer ondernemers te steunen. De komende vijf jaar kunnen 105 organisaties hier hun voordeel mee doen.”

“IN DEN HAAG BESTAAT EEN IDEAAL KLIMAAT VOOR INNOVATIEVE BEDRIJVEN”

Een open vizier

DRK deed uitgebreid onderzoek naar de beste plek om zich te vestigen in Europa. “Uiteindelijk bleek dat Nederland het beste aansluit bij onze visie en missie. En binnen Nederland was het het open vizier van de stad Den Haag dat duidelijk goed bij ons past,” zegt Lisa.

“Den Haag huisvest daarnaast een grote en unieke concentratie van overheden, organisaties, financiële instanties, bedrijven en kennisinstellingen,” voegt ze eraan toe. “In Den Haag bestaat een ideaal klimaat voor innovatieve bedrijven. Er is echt een actief en impact-gericht ecosysteem dat steeds groter wordt. Dat ecosysteem is niet alleen economisch gefocust, maar legt de nadruk expliciet op sociaal-maatschappelijke impact. Dat is heel belangrijk voor ons werk en voor de wereld.”

Ze vat samen: “In Den Haag zijn elke dag meer dan 30.000 mensen aan het werk aan hetzelfde doel, een eerlijke en vredige wereld. Kennis en kunde over sociaal ondernemerschap en het bijbehorende netwerk komt hier samen. Wij voegen onze ondernemers en ons netwerk daar graag aan toe.”

www.drkfoundation.com