Ga naar pagina inhoud

Impact & Innovatie database

OCTOBER 27, 2020
7-10-2020 Den Haag
Impact beleggen is goed voor meer dan 15% van de totale Europese VC-investeringen. Dit is d 3x meer dan tien jaar geleden, en het dubbele van het wereldwijde gemiddelde van 7%.

Nieuw onderzoek van Dealroom, ondersteund door ImpactCityDanske Bank en Tech Nation, toont aan dat Europese startups meer op impact gericht zijn dan hun wereldwijde collega’s. In 2019 werd €6 miljard geïnvesteerd in Europese impact startups, goed voor meer dan 15% van alle VC-investeringen in de regio. Dit onderzoek toont aan dat wat eens marginale investeringen en innovatie activiteiten waren, tractie en bewezen succes vindt in Europa en een kernonderdeel wordt van Europese investering klimaat en innovatie-ecosystemen.

Een nieuwe database, vandaag gelanceerd onder de noemer Impact & Innovation database catalogiseert 4.939 startups en scale-ups, 7.472 financieringsrondes en 232 exits van innovatieve bedrijven uit het impact ecosysteem die de meest urgente uitdagingen ter wereld aanpakken. Het open access platform, mogelijk gemaakt door Dealroom, met ImpactCity, Danske Bank en Tech Nation, maakt gebruik van de collectieve impact, data en innovatie-expertise van de partners. Gebruikmakend van de steun en het inzicht van ondersteunende partners  Progress Tech Transfer Fund+impactImpact First InvestmentsGITAExponential ViewAnanda Impact Ventures en Planet+. wordt een ​​nieuwe digitale thuisbasis gecreëerd voor impact en innovatie.

Startups op het gebied van klimaattechnologie, waaronder elektrische voertuigen (Arrival, Lilium), batterij technologieën (Northvolt, Blue Solutions) en alternatieve eiwitten (Oatly, Ynsect), hebben de meeste investeringen van alle Impact-subsectoren aangetrokken, met Europese spelers in opkomst als wereldmarktleiders. Deze Europese bedrijven hebben de afgelopen vijf jaar € 9,8 miljard aan durfkapitaalinvesteringen aangetrokken.

Europa herbergt meer dan 60 speciale impact-gerichte risicokapitaalfondsen, terwijl gevestigde Europese VC’s ook steeds meer impact-startups steunen.

Deze startups zorgen voor groei en banencreatie. Cruciaal is dat deze startups ook in de huidige omstandigheden nog steeds nieuwe medewerkers werven. De Impact & Innovation-database bevat meer dan 2.100 banen bij impact-startups die momenteel actief op zoek zijn naar nieuwe medewerkers.

Het Impact- en Innovatieplatform brengt startups, investeerders, non-profitorganisaties, overheden en bedrijven samen in één open access datagestuurd platform. Het in kaart brengen van het wereldwijde impact- en innovatie-ecosysteem zal datagedreven beleid en besluitvorming vergemakkelijken. Ook zal het bijdragen aan het delen van branche overkoepelende kennis en partnerschappen bevorderen die nodig zijn om de volgende generatie innovators te helpen slagen op het wereldtoneel.

Over Dealroom

Dealroom.co is de belangrijkste dataprovider over startups, groeibedrijven en tech-ecosystemen in Europa en de rest van de wereld. Dealroom.co werd in 2013 opgericht in Amsterdam en werkt nu samen met veel van ’s werelds meest vooraanstaande investeerders, ondernemers en overheidsorganisaties om transparantie, analyse en inzichten te bieden over startups en risicokapitaal activiteiten.

www.dealroom.co

Over ImpactCity

Den Haag is de stad voor ondernemers die willen bouwen aan een betere wereld. Den Haag biedt als ImpactCity een breed scala aan kansen en diensten aan ondernemers en andere impactmakers met innovatieve oplossingen. De stad stimuleert “doing good & doing business” op allerlei manieren met praktische hulp: hulp bij vestiging, startup hubs, financieringsmogelijkheden en een goede infrastructuur. Het lokale en tegelijkertijd unieke internationale netwerk van Den Haag verbindt NGO’s, onderzoekscentra, kennisinstituten, gevestigde bedrijven, overheden en vele jonge en creatieve ondernemers die het verschil willen maken en daarmee een uniek en toonaangevend impact ecosysteem creëren.

Met boegbeelden als het Vredespaleis, het Internationaal Gerechtshof, Europol en het Internationaal Strafhof staat Den Haag wereldwijd bekend als de internationale stad van vrede en recht. Elke dag werken tienduizenden mensen in Den Haag aan een betere toekomst en lossen ze mondiale problemen op.

www.impactcity.nl

Over Tech Nation

Tech Nation is het groeiplatform voor technologiebedrijven en leiders. Tech Nation stimuleert de groei van baanbrekende oprichters, leiders en schaalvergrotende bedrijven, zodat ze samenlevingen en economieën positief kunnen transformeren. We bieden hen de coaching, inhoud en community die ze nodig hebben voor hun reis bij het ontwerpen van de toekomst. Tech Nation heeft jarenlange ervaring met het faciliteren en helpen van Britse technologiebedrijven, zowel in binnen- als buitenland. Meer dan 20 cohorten en 600 bedrijven zijn met succes afgestudeerd aan de groeiprogramma’s van Tech Nation. Alumni zijn onder meer Skyscanner, Darktrace en Monzo.

www.technation.io

Danske Bank

Danske Bank is een Scandinavische bank met sterke lokale wortels en bruggen naar de rest van de wereld. Al meer dan 145 jaar helpen we mensen en bedrijven in Scandinavië hun ambities waar te maken.

We willen onze klanten helpen financieel zelfverzekerd te worden en hen te helpen hun leven en bedrijf op een solide financiële basis op te bouwen. We streven ernaar om op lange termijn waarde te creëren voor al onze belanghebbenden – onze klanten, aandeelhouders en de maatschappijen waarvan we deel uitmaken – en het is onze visie om erkend te worden als de meest vertrouwde financiële partner.

www.danskebank.com