Ga naar pagina inhoud

Meer dan 20.000 kinderen in India werken in Mica mijnen

DECEMBER 11, 2018
COMPLEXE PROBLEMEN VRAGEN OM INNOVATIEVE OPLOSSINGEN:
“Mica wordt ook wel het ‘magische mineraal’ genoemd vanwege zijn sprankelende uitstraling en omdat het deel uitmaakt van zoveel dagelijks gebruikte producten: elektrische en elektronische producten, auto’s en glanzende cosmetica,” zegt Thangam Ponpandi, country director India bij Terre des Hommes. Maar voor duizenden kinderen die in de mica-mijnen werken, is dit mineraal niet zo magisch. Dag in dag uit ontginnen ze deze grondstof en lopen ze het risico dodelijke longziekten te krijgen. Ze werken in de zinderende zon en ze gaan niet naar school. Dit moet stoppen. ImpactCity brengt een coalitie van koplopers in het impact-ecosysteem samen om innovatieve oplossingen voor deze uitdaging te vinden.

Thangam: “We staan open voor het testen van elke innovatie die een positieve impact zal hebben op het leven van deze kinderen.”

Studies tonen aan dat de hoogwaardige mica wordt gedolven in India, in de regio Jharkhand. Het is relatief eenvoudig om mica te verzamelen. In tegenstelling tot andere grondstoffen zoals goud, hoef je mijnen niet diep onder de grond te graven.

ILLEGALE MIJNEN

Alle mica mijnen zijn illegaal. Sinds 1986 heeft de Indiase regering geen vergunningen voor mica-mijnen verlengd. Dit betekent dat de mijnen en de arbeiders zich buiten de bescherming van overheidsvoorschriften bevinden. Deze illegaliteit is een groot probleem bij het vergroten van de transparantie van de mica-waardeketen.

Traceerbaarheid in de eerste fase van de waardeketen is een uitdaging. Vanwege de illegaliteit is het moeilijk om het mica-grondstof te traceren. “Maar er is goed nieuws”, zegt Thangam. “Niemand heeft geprobeerd transparantie te creëren en iedereen is geïnteresseerd om te leren. Terre des Hommes heeft zeer goede relaties en toegang tot 102 dorpen waar mensen mica ontginnen. Deze dorpen vertegenwoordigen ongeveer 25% van alle mica die wordt gedolven.

KINDERARBEID

Ten minste 200.000 huishoudens in de regio zijn betrokken bij het verzamelproces van mica. Meestal werken families drie generaties lang in de mijnbouw van mica. Hun mijnbouwvaardigheden zijn ‘aangeboren’. De dorpen waar de arbeiders wonen, zijn afgelegen en beschikken niet over kinderopvang. Als gevolg hiervan gaan de kinderen al op jonge leeftijd mee methun ouders naar de micamijnen. Ook als de kinderen naar de basisschool gaan, gaan ze naar hun ouders als hun schooldag om 13.00 uur eindigt.

Als kinderen de basisschool afmaken, moeten ze vaak naar een ander dorp om naar de middelbare school te gaan. Dit is vaak een moeilijke reis, vooral voor meisjes. Als gevolg hiervan is de uitval na de lagere school enorm. Kinderen zijn erg kwetsbaar voor uitbuiting vanwege hun zwakke sociale positie. Het is de ambitie van TdH om hen te ondersteunen om op school te blijven, zodat ze zichzelf kunnen ontwikkelen en een betere, economisch gezonde toekomst kunnen creëren.

GEBOORTECERTIFICAAT

Om deze ambitie te realiseren moeten veel hindernissen worden overwonnen. Allereerst is het essentieel om deze kinderen te identificeren en te volgen. Dit is een uitdaging omdat deze kinderen geen geboorteakte hebben en daarom niet profiteren van overheidsdiensten en -bescherming.

Thangam: “We willen graag nieuwe, innovatieve oplossingen invoeren om de transparantie in de mica-waardeketen te vergroten en om kinderarbeiders weer naar school te laten gaan.”

AAN HET WERK

ImpactCity brengt een coalitie van koplopers in het impact-ecosysteem samen om innovatieve oplossingen voor deze uitdagingen te vinden. Specialisten van Hack the PlanetZINC en Deloitte bundelen hun krachten met Terre des Hommes en ImpactCity om kinderarbeid in Mica-mijnen te stoppen.