Ga naar pagina inhoud

Publieksbijeenkomst ‘Weg van de wegwerpmaatschappij’

7 februari 14:30 - 17:30 | Klimaat | Netwerk

Op 7 februari 2024 van 14.30 tot 17.30 uur (inloop vanaf 14.00 uur) organiseert de Rli in Den Haag een publieksbijeenkomst over zijn advies ‘Weg van de wegwerpmaatschappij’. U bent van harte uitgenodigd om de bijeenkomst bij te wonen en deel te nemen aan de discussie over het advies.

In het advies ‘Weg van de wegwerpmaatschappij’, dat op 24 november 2023 is uitgebracht, stelt de Rli dat de transitie naar een duurzame en circulaire economie niet gaat lukken als niet tegelijkertijd de wegwerpmaatschappij wordt afgebouwd.

Wereldwijd worden steeds meer spullen weggegooid, ook in Nederland. Het gaat vooral om goedkope, niet-duurzame producten die voor het merendeel in lagelonenlanden worden geproduceerd, en vaak na kortstondig gebruik weer worden afgedankt. Trends als fast fashion en single-use-electronics zorgen ervoor dat producten in de ogen van veel mensen letterlijk een wegwerpproduct worden. Consumenten worden ook continue verleid tot de aanschaf van wegwerpproducten, bijvoorbeeld door stuntaanbiedingen. De wegwerptrend gaat ten koste van klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden en leidt tot uitputting van natuurlijke grondstoffen. Het advies schetst oplossingsrichtingen en doet aanbevelingen hoe de trend kan worden gekeerd.

 

Programma

Centraal staat de vraag: Hoe kunnen overheden en andere betrokken partijen stappen zetten om de wegwerpmaatschappij af te bouwen? We richten ons daarbij op de komende 5 jaar. Hierover gaat dagvoorzitter Peter Melis in gesprek met de deelnemers in de zaal, met André van der Zande, voorzitter van de Rli-adviescommissie, en met panelleden. Vervolgens gaan de deelnemers zelf aan de slag met één van de drie deelthema’s: hoogwaardige recycling van kleding, verduurzaming van internationale productieketens en reclamerestricties en -kansen om wegwerpproducten te voorkomen.

 

Aanmelden

U kunt zich hier, bij voorkeur vóór 31 januari, aanmelden voor de bijeenkomst en vervolgens door te antwoorden op de bevestigingsmail meteen uw voorkeur aangeven voor een deelsessie. Wij proberen u in te delen in de sessie van uw voorkeur, maar kunnen dit niet garanderen. Geeft u geen voorkeur aan, dan delen wij u in. De inschrijving is op volgorde van binnenkomst, dus meldt u snel aan.

B30, Bezuidenhoutseweg 30, 2594 AV, Den Haag, Zuid-Holland

7 februari 14:30 - 17:30

Klimaat, Netwerk